Liberalizarea pieţei gazelor "va avea ca efect creşterea tarifelor"

Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie susţine că solicitarea FMI de liberalizare a pieţei gazelor va creşte tarifele şi va distruge industria chimică din România.

Adăugat: 2 Februarie 2011
Ultima actualizare:2 Februarie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie a luat cunoştinţă cu îngrijorare de noua solicitare a FMI de a se liberaliza preţul gazelor naturale pe piaţa internă şi constată că încă o dată, această instituţie financiară doreşte "distrugerea industriei chimice din România", precizează sindicatele într-un comunicat de presă.


Liberalizarea pieţei gazelor va avea ca efect creşterea tarifelor prin impunerea unor politici de monopol asupra preţului gazelor naturale, de către firmele existente pe piaţă, majoritatea fiind societăţi multinaţionale, se mai arată în comunicat.
         

În acest context - susţin sindicatele -  întreprinderile din industria chimică se vor găsi în situaţia să-şi oprească producţia, iar prima consecinţă va fi disponibilizarea a mii de lucrători, lăsând agricultura din România în situaţia să importe în întregime cantităţile necesare de îngrăşăminte chimice şi implicit , să creeze  o presiune suplimentară asupra nevoilor valutare cu implicaţii importante asupra cursului valutar.
         


Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie atrage atenţia Guvernului României că,  aplicând cerinţele FMI,  va lovi în mii de locuri de muncă atât ale celor care lucrează nemijlocit în industria chimică,  cât şi în industriile conexe şi, nu în ultimul rând, în capitalul românesc care a investit în această zonă economică.
         

Adoptarea măsurilor solicitate de FMI este de natură să nască reacţii sociale, iar Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie  îşi rezervă dreptul de a apăra prin toate mijloacele legale interesele lucrătorilor pe care îi reprezintă, se mai arată în comunicatul de presă.


Guvernul pregăteşte o nouă formulă de calcul
a preţului la gaze


Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au solicitat revederea modului de calcul al preţurilor la gaze naturale şi energie electrică şi liberalizarea acestora, a declarat, marţi, ministrul Economiei, Ion Ariton, după întâlnirea cu delegaţia FMI.


Potrivit ministrului, pâna la jumătatea acestui an,  va trebui să prezinte o noua formula de calcul pentru pretul gazelor.  
    

"Doresc (FMI n.r) ca preţul să fie liberalizat şi noi, în cursul anului, probabil la jumătatea acestui an, va trebui să ne prezentăm cu o nouă formulă de calcul, pentru că sunt probleme pe preţul reglementat. Ne solicită reglementarea acestor preţuri şi o liberalizare", a afirmat Ariton.
 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
2 Februarie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza