Liberalii vor modificarea Ordonanţei privind Holocaustul

Parlamentarii PNL au depus, la Camera Deputaţilor, o modificare a Ordonanţei privind Holocaustul, modificare menită să dea instrumente mai clare combaterii discriminării anti-semitismului şi xenofobiei.

Adăugat: 8 Octombrie 2013
Ultima actualizare:8 Octombrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că aceste reglementări sunt necesare în condiţiile în care, în Europa, au crescut manifestările şi partidele cu accente extremiste.

Iniţiativa legislativă vizează modificarea şi completarea unei Ordonanţe de Urgenţă din perioada guvernării Adrian Năstase, privind interzicerea “organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob” prin care „minimalizarea Holocaustului” se va pedepsi cu închisoarea.

„Între faptele, simbolurile şi organizaţiile interzise vor fi introduse şi acelea cu caracter legionar pentru a ţine cont de o realitate istorică. Această referire este perfect justificată de politica rasială promovată între septembrie 1940 şi ianuarie 1941 de guvernarea legionară, de atrocităţile comise la adresa cetăţenilor de origine iudaică şi nu numai. Totodată se introduce în lege şi o definiţie dată Holocaustului pe teritoriul României astfel încât această să introducă şi persecuţia sistematică şi anihilarea evreilor sprijinită de autorităţile şi instituţiile statului român pe teritoriile administrate de acestea în perioada 1940 – 1944”, a declarat deputatul PNL, George Scutaru, co-iniţiator al proiectului de lege, care a adăugat că proiectul este realizat în colaborare cu Institutul „Elie Wiesel”.

Ordonanţa de urgenţa nr. 31 din 2002 are ca obiect ”interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii”, fără a se face însă referire şi la legionarism.  Ordonanţa mai prevede la Articolul 6 că “negarea în public a Holocaustului ori a efectelor acestuia constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi”.

Una dintre modificările importante o reprezintă includerea  termenului de legionar printre cele condamnate de lege.

O altă modificare prevede că minimalizarea în mod evident a efectelor negative ale Holocaustului sunt sancţionate penal.

Prevederile legii nu se vor aplica însă atunci când aceste acţiuni sau declaraţii sunt făcute în interesul artei sau ştiinţei.

Antonescu a precizat că recitarea unor poezii ale unor autori cu afinităţi legionare sau legionari nu intră sub incidenţa legii.

Liderul PNL a mai spus că va cere o procedură de urgenţă în Parlament pentru această iniţiativă.Autor:
Bogdan Isopescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
8 Octombrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza