Legile Justiţiei ar putea fi adoptate până la sfârşitul acestei sesiuni legislative

Pachetul legislativ privind modificarea Legilor Justiţiei a fost prezentat ieri de ministrul de resort, Tudorel Toader, în faţa membrilor Comisiei parlamentare speciale.

Adăugat: 26 Octombrie 2017
Ultima actualizare:18 Martie 2019

Politica Romaneasca
Foto: Tudorel Toader, ministrul Justiţiei. Sursa: gov.ro
trimite pe mail

Noile reglementări ar urma să fie adoptate până la sfârşitul acestei sesiuni legislative.

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, s-a referit în special la acele puncte din proiectul de lege pe care le-a numit sensibile.

El a subliniat că potrivit recomandărilor MCV, trebuie un aviz din partea Comisiei de la Veneţia pentru reglementarea procedurii de numire a procurorilor şefi.

Cu privire la Inspecţia Judiciară, ministrul justiţiei a spus că documentul legislativ elaborat de guvern stabileşte organizarea acestei instituţii în mod autonom.

"Inspecţia Judiciară va fi reglementată ca o instituţie autonomă, separată, care să nu fie nici la CSM, nici la Ministerul Justiţiei, care să aibă independenţa funcţională de a-şi îndeplini misiunea constituţională", a spus Toader.

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale, deputatul PSD Florin Iordache, a precizat că modificările aduse Legilor justiţiei se doresc adoptate până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare.

"Împreună cu tot sistemul juridic, stând cu toţii la masă, putem veni într-un termen rezonabil, în această sesiune, cu cele trei modificări la Legile justiţiei", a subliniat el.

Deputatul PNL Cătălin Predoiu susţine că modificarea Legilor justiţiei nu reprezintă o urgenţă.

"Ce se doreşte, de fapt, prin modificarea aceasta propusă la Legile justiţiei? Există un singur punct evident de interes şi acela este numirea procurorilor de rang înalt. Este un pretext să invoci Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru a scoate, de fapt, procedura de numire din matca în care este /.../ şi a o politiza, transferând-o fie la Ministerul Justiţiei, fie cine ştie unde se mai gândeşte PSD să o facă", consideră Predoiu.

Documentul legislativ va intra de săptămâna viitoare în dezbaterea Comisiei parlamentare speciale pentru unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
26 Octombrie 2017
Ultima actualizare:
18 Martie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza