LEGEA VACCINĂRII. Părinţii pot fi acuzaţi de rele tratamente, dacă refuză vaccinarea copiilor

Potrivit proiectului Legii vaccinării, părinţii pot fi acuzaţi de rele tratamente dacă refuză vaccinarea copiilor, însă nu sunt prevăzute amenzi.

Adăugat: 11 Aprilie 2017
Ultima actualizare:11 Aprilie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Autorităţile, inclusiv cele penale, pot interveni în cazul situaţiilor în care părinţii refuză schema obligatorie de imunizare pentru copiii lor.

Proiectul legii vaccinării, publicat astăzi pe siteul Ministerului Sănătăţii, prevede înfiinţarea unor comisii judeţene de vaccinare care vor putea interveni în astfel de cazuri.  

Conform proiectului propus de Ministerul Sănătăţii, vaccinarea constituie responsabilitatea părintelui pentru asigurarea stării de sănătate a copilului.

Legea nu prevede sancţiuni pentru medicii de familie.

Aceştia au obligaţia de a informa părinţii cu privire la vaccinurile obligatorii cuprinse în calendarul naţional de imunizare, consimţământul acestora pentru vaccinare fiind prezumat, cu excepţia situaţiei în care părinţii refuză în scris vaccinarea.

Documentul mai prevede prezentarea unei adeverinţe care atestă efectuarea vaccinurilor obligatorii la înscrierea copiilor într-o colectivitate de învăţământ.

În caz contrar, părintele are obligaţia să prezinte în termene de 60 de zile calendarul de recuperare pentru vaccinările obligatorii sau adeverinţa contraindicaţiilor medicale pentru anumite vaccinuri.

Unităţile de învăţământ au obligaţia de a solicita adeverinţa de vaccinare a copilului de la medicul de familie şi de a suspenda participarea la cursuri a copiilor care nu sunt vaccinaţi în perioada unei epidemii conformate de Direcţia de Sănatate Publică.

La nivelul fiecarui judeţ se va înfiinţa o comisie de vaccinare care are ca atribuţii luarea în evidenţă a copiilor nevaccinaţi, consilierea părinţilor şi stabilirea unui plan de recuperare până la administrarea tuturor vaccinurilor corespunzătoare vârstei.

Aceste comisii vor analiza şi certifica contraindicaţiile medicale pentru care vor elibera adeverinţe, precum şi cazurile de reacţii adverse postvaccinare.

În cazul copiilor cu vârsta de trei ani, care nu au primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei, comisiile vor sesiza instituţiile abilitate pentru constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi.

Ministerul Sănătăţii este cel care are obligativitatea legală de achiziţionare a vaccinurilor, asigurand un stoc de rezervă permanent de vaccinuri cel puţin egal cu necesarul anual. 

Specialiştii atrag atenţia că, de exemplu, epidemia de rujeolă din ultimele şase luni ar fi putut fi prevenită daca mulţi părinţi nu ar fi refuzat imunizarea.

Numărul copiilor care au murit din cauza acestei boli a ajuns la 19.

Ei ar fi putut fi salvaţi dacă procentul de vaccinare ROR ar fi fost mai mare în judeţele unde s-au constatat decesele.

Vaccinarea salvează milioane de vieţi, spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii.Autor:
Marilena Frâncu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
11 Aprilie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza