Legea privind interzicerea pungilor din plastic, promulgată

De la 1 iulie 2018 va fi interzisă introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțire cu mâner, iar de 1 ianuarie 2019, comercializarea acestora.

Adăugat: 15 Aprilie 2018
Ultima actualizare:15 Aprilie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Legea prin care se interzice introducerea în ţară a pungilor din plastic subţire cu mâner şi comercializarea acestora a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Iniţiatorii documentului au invocat, în expunerea de motive, creşterea cantităţii de deşeuri abandonate şi utilizarea ineficientă a resurselor.

Potrivit legii, de la 1 iulie 2018 va fi interzisă introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțire cu mâner, iar de 1 ianuarie 2019 se interize comercializarea acestora.

Interdicția vizează exclusiv pungile din plastic cu mâner, nu și cele fără mâner.

Comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Gabriela Dorojan, spunea că această măsură va avea un efect benefic asupra mediului, în condițiile în care consumul de pungi de transport din plastic creează cantități mari de deșeuri care poluează mediul.

"Limitarea consumului de pungi din plastic reprezintă o prioritate pentru noi, ca și instituție de mediu, întrucât, în ultimii ani, s-a constatat un consum exagerat și îngrijorător al acestor pungi din plastic și au fost generate cantități destul de ridicare de deșeuri din ambalaje. Garda de Mediu va avea acțiuni de verificare a agenților economici care colectează deșeuri de ambalaje, a agenților economici care valorifică deșeurile de ambalaje, dar și verificări ale agenților economici care pun pe piața națională sau comercializează pungi de transport din plastic", a spus Gabriela Dorojan.

Comisarii Gărzii de Mediu vor verifica, de asemenea, dacă termenele stabilite în lege sunt respectate de agenții economici.

Amenzile pentru cei care nu respectă noua lege pot ajunge și la 25.000 de lei.

De asemenea, actul normativ prevede că, începând din luna mai a acestui an, Ministerul Mediului trebuie să trimită către Comisia Europeană rapoarte și informări cu date privind consumul anual de pungi de transport din plastic subțire.Autor:
Alina Bordeiaşu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
15 Aprilie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza