Legea privind eliminarea a peste o sută de taxe merge spre promulgare

Legea prin care vor fi eliminate peste o sută de taxe de la începutul anului viitor, inclusiv taxa radio-tv, a trecut de Parlament.

Adăugat: 26 Octombrie 2016
Ultima actualizare:26 Octombrie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Camera Deputaţilor, care era for decizional în acest caz, a adoptat ieri documentul în unanimitate.

Legea a avut un parcurs parlamentar foarte rapid, de doar două săptămâni, şi urmează să meargă acum pentru promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.  

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, iniţiator al proiecului de lege, a declarat în plenul Camerei Deputaţilor că renunţarea la toate cele 102 taxe va reduce birocraţia din sistemul fiscal, iar impactul asupra bugetului de stat, din punctul de vedere al sumelor care nu vor mai fi astfel colectate, va fi doar de 0,07%.

În timpul dezbaterilor, liderul social-democraţilor a cerut ca plenul să voteze şi eliminarea taxei radio-tv, deşi în Comisia de buget-finanţe, deputaţii, inclusiv cei din PSD, au decis ca aceasta să rămână în vigoare.

Liviu Dragnea a declarat că după mai multe discuţii la nivelul partidului, PSD vine cu o altă soluţie. 

"Pentru anul viitor, prin Legea bugetului de stat, în Parlament să aprobăm un nivel de tarif de 21 de lei aferent fiecărui cetăţean român pentru Radio, ceea ce înseamnă un buget de 420 de milioane de lei, iar pentru Televiziune, alocarea propusă este de 34 de lei în numele fiecărui cetăţean român, asta însemnând un total de 680 de milioane de lei", a spus Dragnea. 

Proiectul de lege a fost votat în unanimitate de plen.

Deputatul PNL Andreea Paul, care s-a opus eliminării taxei radio-tv, explica votul dat de partidul său. 

"Partidul Naţional Liberal a votat pentru acest proiect de lege pentru că în ansamblu, el este unul bun. Dar există două riscuri majore care s-au strecurat. E vorba despre eliminarea taxei radio-tv, care este o uriaşă greşeală, care va amputa libertatea şi autonomia Radioului şi Televiziunii publice, care-şi pot cumpăra această libertate apelând la bugetul de stat, iar pe de altă parte, acelaşi PSD ne propune de anul viitor înlocuirea cu alte taxe şi tarife parafiscale, ceea ce înseamnă că nu sunt interesaţi decât de eliminarea acestor taxe pe perioada campaniei electorale", susţinea deputata PNL.

Andreea Paul a mai spus că juriştii din PNL vor analiza posibilitatea ca legea să fie contestată la Curtea Constituţională. 

  Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
26 Octombrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza