Legea privind creditele populaţiei, adoptată de Senat

Potrivit legii, băncile vor avea o serie de obligaţii faţă de consumatori, printre care comunicarea informaţiilor precontractuale sau dreptul consumatorului de rambursare anticipată a creditului

Adăugat: 8 Septembrie 2010
Ultima actualizare:8 Septembrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Senatul a aprobat, miercuri, legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului  50/2010 privind creditele populaţiei, decizia fiind luată cu 66 de voturi pentru şi o abţinere.


"Proiectul de lege are ca obiect reglementarea contractelor de credit pentru consumatori, în vederea creării unui cadru legal, complex şi cuprinzător, astfel încât consumatorii să beneficieze de o înaltă protecţie, încurajând totodată mediul concurenţial din domeniul serviciilor bancare. Proiectul de lege transpune în legislaţia naţională atât prevederile Directivei 48 din 2008 a Parlamentului European şi a CE, privind contractele de credit pentru consumatori, cât şi reglementarea drepturilor şi obligaţiilor consumatorilor şi ale creditorilor la încheierea şi derularea diverselor contracte de credit", a declarat în plenul Senatului vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului , Samuel Calotă.


Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a adoptat cu unanimitate de voturi un raport favorabil, fără amendamente.
    

În cadrul dezbaterilor, senatorul PDL Iulian Urban a declarat că este îngrijorător că sistemul bancar din România ignoră aplicarea dispoziţiilor acestei ordonanţe.
    

"Este îngrijorător faptul că sistemul bancar din România alege să sfideze un act normativ de care cetăţeanul român are nevoie, astfel încât aceşti clienţi ai băncilor ajung să se organizeze în tot felul de grupuri care apelează la avocaţi, chemaţi să meargă în faţa instanţelor pentru a forţa băncile să pună în aplicare dispoziţiile acestui act normativ. Ştiu că la ANPC curg în valuri plângeri, reclamaţii şi sesizări ale clienţilor băncii, care vin şi spun că băncile refuză să pună în aplicare dispoziţiile ordonanţei 50. Ca urmare, fac un apel la conducerea ANPC, solicitând ca orice bancă care nu pune în aplicare OUG 50 să nu fie sancţionată cu amendă contravenţională, pe care, apoi, armatele de avocaţi vor contesta. Nu, mergeţi direct cu sancţionarea cea mai drastică, mergeţi direct pe suspendarea activităţii de creditarea băncii respective", a spus Urban, citat de Mediafax.


Plenul Senatului a aprobat legea de adoptare a OUG 50/2010 cu 66 de voturi favorabile şi o abţinere.   


Drepturi ale consumatorului

 

comunicatea către consumatori a informaţiilor precontractoare, prin intermediul unul formular standardizat
dreptul consumatorului de a rambursa anticipat creditul
dreptul consumatorului de a se retrage din contractul de credit fără a invoca motive, în termen de 14 zile calendaristice
obligaţia creditorilor de a evalua bonitatea consumatorilor pentru a evita supraîndatorarea.


    
Ordonanţa de urgenţă se aplică şi contractelor care prevăd facilitatea descoperirii de cont.
  

 Senatul este prima Cameră sesizată în privinţa acestui act normativ.
    

În luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia locală o directivă europeană, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă.
  

Potrivit legislaţiei actuale, băncile ar trebui să modifice până la 20 septembrie aproape toate contractele de credit încheiate cu populaţia pentru a le adapta la noile reglementări.


Înainte de data limită, orice client poate solicita băncii modificarea clauzelor contractului în concordanţă cu noile reglementări, iar instituţia de credit este obligată să se conformeze în cel mai scurt timp, potrivit reprezentanţilor ANPC.
  

De asemenea, de la 21 iunie, băncile nu mai pot încasa comisioane la rambursările anticipate pentru împrumuturile cu dobândă variabilă, în timp ce la celelalte împrumuturi comisioanele sunt limitate la 1%.
 
            Autor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
8 Septembrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza