Legea privind centenarul Marii Uniri, adoptată

Camera Deputaţilor a adoptat o lege privind centenarul Marii Uniri, potrivit căreia vor fi organizate manifestări în toată ţara.

Adăugat: 3 Mai 2017
Ultima actualizare:4 Mai 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Anul viitor, când se vor împlini o sută de ani de la Marea Unire, vor fi organizate manifestări în toată ţara şi vor fi acordate medalii, prin sprijinul financiar de la bugetul de stat.

Decizia a fost luată astăzi în plenul Camerei Deputaţilor, care a adoptat o lege privind centenarul Marii Uniri.

Grupul UDMR a susţinut în timpul dezbaterilor asupra proiectului de lege, eliminarea din textul documentului a sintagmei 'naţional', precum şi respectarea promisiunilor din Declaraţia de la Alba Iulia cu privire la drepturile individuale şi colective ale minorităţilor naţionale.

Acest text zice: "Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie, prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării, în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc", a spus deputat Márton Árpád.

De cealaltă parte, deputatul PNL, Andrei Daniel Gheorghe, a precizat că documentul legislativ face apel la unitatea naţională.

Adoptarea proiectului de lege a fost susţinută şi de parlamentarii puterii.

"Cred că totuşi o sută de ani care au trecut ar trebui să îi facă să înţeleagă că o populaţie majoritară românească in Ardeal şi care este precursoarte venirii lor în pustă are anumite drepturi şi reprezintă o realitate obiectivă", a spus Nicolae Dobrovici Bacalbaşa, deputat PSD.

După votul din Camera Deputaţilor, legea va ajunge la preşedintele Klaus Iohannis, în vederea promulgării.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
3 Mai 2017
Ultima actualizare:
4 Mai 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza