Legea privind carantinarea și izolarea, în vigoare

Legea privind carantinarea și izolarea a intrat în vigoare de astăzi.

Adăugat: 21 Iulie 2020
Ultima actualizare:21 Iulie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Persoanele infectate cu noul coronavirus vor putea fi plasate în carantină sau izolare de astăzi.

Decizia o vor lua medicii, însă pacienţii o pot contesta în instanţă.

Autorităţile medicale vor decide carantinarea sau izolarea persoanelor pe bza informaţiilor ştiinţifice oficiale şi a situaţiei medicale individuale, pe perioada de incubaţie specifică bolii în cauză.

Cei care sosesc din zone cu risc epidemiologic ridicat, ca şi cei care au intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu o boală infectocontagioasă vor intra în carantină la domiciliu, la o locaţie declarată sau într-un spaţiu desemnat de autorităţi.

Cine refuză sau nu respectă această măsură va fi plasat în carantină instituţionalizată şi va suporta costurile aferente.

Persoanele diagnosticate, atât cele bolnave, cât şi cele asimptomatice, vor intra imediat în izolare în spital pentru 48 de ore.

După efectuarea testelor necesare, medicul poate recoamanda prelungirea internării, izolarea într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare sau la domiciliul persoanei.

Ultima variantă poate fi dispusă numai dacă riscul de răspândire a bolii este foarte redus.

În cazul celor care refuză sau încalcă măsura izolării, DSP Judeţeană va confirma prelungirea sau încetarea măsurii printr-o decizie individuală.

Decizia de carantinare, respectiv de izolare, poate fi contestată în instanţă, dar până la soluţionarea cauzei, persoana respectivă nu poate părăsi locaţia fără încuviinţarea medicului./lcoman/lbadiuAutor:
Gabriela Mitrovici
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
21 Iulie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza