Legea privind carantina și izolarea, adoptată

Plenul Senatului a adoptat ieri, în calitate de for decizional, legea privind carantina şi izolarea, după ce Comisia Juridică a dat anterior un raport favorabil.

Adăugat: 17 Iulie 2020
Ultima actualizare:19 Iulie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Proiectului iniţiat de Guvern i-au fost aduse mai multe modificări, în această comisie, în şase zile de dezbateri, care s-au prelungit de câteva ori după miezul nopţii.

Măsura carantinei persoanelor se instituie în baza afirmaţiilor ştiinţifice oficiale şi a definiţiei de caz, la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau într-un spaţiu desemnat de autorităţi, prevede legea.

Vor fi supuse acestei decizii persoanele care sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat sau persoane care au intrat în contact direct cu cel puţin un om confirmat a fi infectat de o boală infecto-contagioasă.

În situaţia în care aceste persoane refuză măsura carantinării la domiciliu sau la altă locaţie declarată de aceasta, sau când se încalcă măsura carantinei, medicul sau organele de control recomandă carantinarea persoanei în spaţiul special desemnat de autorităţi.

Totodată, senatorii au decis să fie eliminate toate referirile la carantinarea bunurilor suspecte de a fi contaminate cu un agent înalt patogen, cuprinse în proiectul iniţial. În privinţa izolării, aceasta poate fi dispusă pe durată limitată, în mod nedisciminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină, au mai stabilit senatorii.

Potrivit unui amendament, izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne sau simptome sugestive.

Măsurile de carantină şi izolare se pot contesta.

Senatorii au decis şi procedurile în acest sens.

Parlamentarii au mai stabilit şi textele referitoare la detaşarea medicilor.

Aceasta se poate face cu acordul doctorului în cauză, iar în lipsa acestuia, în condiţiile legii, pe o durată de cel mult 30 de zile.

Detaşarea se face cu acordarea unor stimulente financiare.Autor:
Ciprian Sasu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
17 Iulie 2020
Ultima actualizare:
19 Iulie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza