Legea pensiilor, mărul discordiei între Putere şi Opoziţie

Senatorii PDL vor o dezbatere cât mai rapidă, în procedură de urgenţă a Legii pensiilor, în timp ce liberalii şi social democraţii consideră că va fi nevoie de mai mult timp pentru adoptare.

Adăugat: 12 Octombrie 2010
Ultima actualizare:12 Octombrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Legea pensiilor, întoarsă de preşedintele Traian Băsescu  în Parlament, a devenit imedit subiect de dispută aprinsă între reprezentanţii Puterii şi cei ai Opoziţiei în Biroul Permanent al Senatului.


În timp ce senatorii PD-L vor o dezbatere cât mai rapidă, în procedură de urgenţă, liberalii şi social-democraţii consideră că va fi nevoie de mai mult timp, întrucât consideră că se impune rediscutarea mai multor articole şi nu doar a celui referitor la vârsta de pensionare, invocat de preşedintele Traian Băsescu atunci când a refuzat să promulge noua lege.  


Traseul Legii pensiilor în ParlamentLegea pensiilor se va opri întâi la Comisia juridică, pentru ca senatorii jurişti să poată decide dacă se rediscută numai articolul cu privire la vârsta de pensionare sau se dezbat şi altele.


Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, spunea că Biroul Permanent a decis ca Legea pensiilor să intre în dezbatere la comisia sesizată în fond, Comisia de muncă, săptămâna viitoare, senatorii din comisie avânt termen la finalul lunii octombrie.


De asemenea, Mircea Geoană declara că senatorii PSD, PC şi PNL au susţinut în Biroul Permanent că trebuie analizate şi alte articole din lege, nu numai cel referitor la vârsta de pensionare.  


"Această lege ar trebui rediscutată şi cu privire şi la alte puncte decât cel invocat de preşedinte - reducerea vârstei de pensionare pentru femei de la 65 la 63 de ani, argumentele exprimate de un număr important din membrii Biroului Permanent fiind cele legate de situaţia excepţională cu privire la caracterul universal al impactului acestei legi şi la lipsa de autoritate morală a modului în care ea a fost adoptată în Camera Deputaţilor. Este evident că suntem într-o situaţie atipică. În mod normal, cererile de reexaminare se referă  la punctul specific pentru care au fost retrimise în Parlament, dar precedentul în cazul dezbaterii Legii ANI şi faptul că este o lege extrem de controversată şi extrem de importantă au permis formularea acestui tip de opinii", a spus Mircea Geoană.Pe de altă parte, liderul senatorilor PD-L, Cristian Rădulescu, a declarat că democrat-liberalii au cerut ca reexaminarea Legii pensiilor să se facă în procedură de urgenţă, iar Comisia de muncă să facă raportul într-o săptămână, având în vedere că se vorbeşte doar despre modificarea unui articol al legii.


Mai mult, Cristian Rădulescu a declarat că PD-L va cere şi în plen ca reexaminarea legii să fie făcută în procedură de urgenţă.


"Preşedintele comisiei de specialitate, Comisia de muncă din Senat, din partea PD-L a propus un termen de o săptămână, socotind absolut suficient acest termen pentru pronunţare. Discuţia a fost însă reluată de către reprezentanţii PSD, PC şi PNL, care au cerut un termen mult mai lung, de aproximativ trei săptămâni, şi asta după negocieri. Pentru noi, lucrurile sunt absolut clare, şi PSD şi PC şi PNL doresc să prelungească la nesfârşit discuţiile asupra acestei legi pentru a păstra privilegiile parlamentarilor care sunt cuprinse în legea veche",  a spus   Cristian Rădulescu.Săptămâna trecută,  preşedintele Traian Băsescu a retrimis în Parlament Legea Pensiilor cu propunerea de modificare a vârstei de pensionare pentru femei, de la 65 la 63 de ani.


Curtea Constituţională a decis, miercurea trecută, că Legea sistemului unitar de pensii publice este constituţională, respingând astfel sesizările PNL şi PSD+PC.PNL şi PSD susţin că Legea pensiilor are o serie de prevederi neconstituţionale şi că a fost adoptată de Parlament fără cvorumul necesar.
    

 Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
12 Octombrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza