Legea offshore intră la votul final

Legea offshore va intra marţi în dezbaterea Camerei Deputaţilor, iar votul final este aşteptat miercuri.

Adăugat: 15 Mai 2022
Ultima actualizare:18 Mai 2022

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Proiectul de modificare a legii care va permite exploatarea zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră intră, astăzi, în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, ca for decizional, după ce săptămâna trecută a fost adoptată de senatori în forma convenită de coaliţia de guvernare.

Documentul prevede că România va avea drept de preemţiune la achiziţia gazelor naturale, iar profitul va fi împărţit între statul român - 60% şi investitori - 40%.

Măsurile incluse în noul proiect care reglementează exploatările petroliere din Marea Neagră sunt susţinute de toate grupurile parlamentare, cu excepţia AUR.

Reprezentanţii partidului spun că proiectul este antinaţional şi cer ca toate operaţiunile să fie asigurate doar de firme româneşti.

Raluca Amariei, vicepreşedinte AUR: Nu există nicio raţiune pentru care o mare parte dintre beneficii să fie pierdute de statul român, în condiţiile în care el este proprietarul resurselor naturale.

USR a votat la Senat proiectul de lege, dar insistă pentru includerea amendamentului care permite transferul profiturilor obţinute din exploatările petroliere către Pilonul II de pensii, după modelul norvegian.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu nu crede însă că la Camera Deputaţilor documentul va suferi modificări faţă de forma convenită în coaliţia de guvernare.

La rândul său, ministrul PNL al energiei, Virgil Popescu, susţine că noile reglementări vor asigura o scădere a preţului la gaze pentru consumatorii casnici:

Virgil Popescu: Vom produce mult mai mult decât consumăm. Va rămâne oricum o cantitate de gaze naturale care va putea fi livrată. Este evident că, în momentul când ai mai mult gaz decât ai nevoie, clar şi preţurile vor scădea.

Votul final asupra proiectului de lege este aşteptat miercuri în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz. RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 mai, ora 19:02)

 Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
15 Mai 2022
Ultima actualizare:
18 Mai 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza