Legea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, votată la unison de putere şi opoziţie

Legea egalităţii de şanse instituie obligativitatea pentru angajatori de a asigura egalitate de şanse în cadrul relaţiilor de muncă şi interzicerea solicitării de către angajator a unor informaţii privind starea civilă sau familială.

Adăugat: 10 Septembrie 2015
Ultima actualizare:10 Septembrie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Ana Birchall, iniţiatorul Legii privind egalitatea de şanse
trimite pe mail

Proiectul de lege privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi a fost adoptat de Parlament.

Votat ieri cu majoritate de voturi în plenul Camerei Deputaţilor, documentul propune, printre altele, reînfiinţarea Agenţiei pentru egalitatea de şanse, cu scopul de a monitoriza eliminarea oricăror forme de discriminare.

"Reglementăm respectarea şi în practică a unui principiu extrem de important şi anume, "la muncă egală, salarizare egală". De asemenea, se instituie obligativitatea pentru angajatori de a asigura egalitate de şanse în cadrul relaţiilor de muncă şi interzicerea solicitării de către angajator a unor informaţii privind starea civilă, familială sau care privesc planurile angajatului în acest sens", a spus deputatul PSD, Ana Birchall, unul din iniţiatorii proiectului.

Noile prevederi au fost votate în plen şi de opoziţie.

Deputatul PNL, Cristina Pocora, a afirmat că în România se înregistrează încă inegalităţi în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă şi educaţia.

"Putem afirma că există egalitate între femei şi bărbaţi, atunci când ambele sexe sunt capabile să împartă în mod egal puterea şi influenţa, să aibă oportunităţi egale în ceea ce priveşte independenţa financiară prin muncă şi prin întemeierea propriei afaceri, să se bucure de acces egal la educaţie şi oportunităţi de a-şi dezvolta deprinderile şi talentele, să împartă responsabilitatea pentru casă şi copii, să fie liberi de orice fel de constrângeri, intimidări şi acte de violenţă, atât acasă, cât şi la locul de muncă", a subliniat  Cristina Pocora.

Premierul Victor Ponta a apreciat pe o reţea de socializare că legea, care se bazează pe principiul european al "plăţii egale pentru munca de valoare egală", va ajuta la îmbunătăţirea vieţii femeilor din România.Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
10 Septembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza