Legea Educaţiei, în vigoare

Legea Educaţiei intră în vigoare, de miercuri, la 30 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, însă doar unele reglementări din actul normativ vor fi aplicate de anul acesta.

Adăugat: 9 Februarie 2011
Ultima actualizare:9 Februarie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Noua Lege a Educaţiei prevede introducerea clasei pregătitoare în învăţământul primar, începând cu anul şcolar 2012-2013, iar a clasei a IX-a în cel gimnazial, de la generaţia de elevi care începe clasa a V-a în această toamnă.


Practic, învăţământul obligatoriu va fi de 10 ani şi va începe la vârsta de 6 ani.


În susţinerea examenului de admitere la liceu şi a celui de bacalaureat vor interveni modificări din  anul 2016, când absolvenţii de liceu vor avea de susţinut mai multe probe de evaluare a competenţelor.


Legea prevede, 20 de ore,  pe săptămână pentru elevii din învăţământul primar, 25 pentru cei din gimnazial şi 30 pentru cei din liceal, cu aproximativ cinci ore mai puţin decât în prezent pentru fiecare ciclu de învăţământ.


Potrivit Legii Educaţiei, universităţile trebuie să închidă specializările şi programele de studii neacreditate sau care nu au fost autorizate să funcţioneze provizoriu, instituţiile care nu respectă aceste prevederi urmând să intre în lichidare.


Studenţii şi absolvenţii care au fost înmatriculaţi la specializările sau programele de studii ce vor fi închise au dreptul să-şi finalizeze studiile la specializări identice sau similare din acelaşi domeniu, informează redactorul RRA.
 


Mai mulţi rectori susţin că Legea trebuie corectată

 

Majoritatea rectorilor universitari din ţară s-au întâlnit,  cu ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, pentru a discuta despre cele mai bune mijloace de punere în aplicare, într-un timp cât mai scurt, a noii legi a educaţiei.


Rectorii au înţeles potenţialul legii şi s-au declarat pregătiţi pentru aplicarea ei - a declarat, pentru Radio România Actualități, ministrul educaţiei.


"Privind reacţiile internaţionale,  care au fost extrem de pozitive la adresa legii şi angajarea aplicării legii de către rectori,  pot să spun că a fost dat startul modernizării şi recredibilizării învăţământului superior. Am discutat foarte multe lucruri tehnice care, luate împreună, m-au asigurat de funcţionalitatea legii şi de faptul că ele vor fi într-adevăr puse în aplicare exact aşa cum sunt prevăzute în lege", a spus Daniel Funeriu.


Rectorii au fost de acord că legea trebuie aplicată, chiar dacă unele aspecte ale ei mai trebuie lămurite, a declarat rectorul Academiei de Ştiinţe Economice din Bucureşti, Ion Gheorghe Roşca.


"Va trebui să se facă anumite corecţii prin metodologiile de aplicare şi prin carta universitară a fiecărei dintre universităţi. Fiind promulgată, fiind publicată, trebuie să ne învăţăm că trebuie să o şi aplicăm. La Academia de Studii Economice vom purcede la a o înţelege foarte bine şi a face noi propriile noastre adnotări cu privire la aplicarea ei. Sunt puncte de vedere care vor trebui să fie discutate cu juriştii", a menționat  Ion Gheorghe Roşca.


Ministrul educației, Daniel Funeriu a declarat,  pe 16 ianunarie, pentru Radio România Actualități, că legea se va aplica gradual și  a subliniat că vor urma opt luni în care ministerul trebuie să dea acte de legislaţie secundară - hotărâri de guvern, ordine de ministru şi metodologii - care vor face posibilă aplicarea noii legi.


Sindicatele critică Legea educaţieiFederatia Sindicatelor Libere din Învăţământ declară într-un comunicat că noua lege este un experiment care duce la distrugerea iremediabilă a sistemului de educaţie.


Federaţia cere preşedintelui Traian Băsescu şi ministrului Daniel Funeriu să participe la discuţii cu membrii Biroului Operativ al Federaţiei pentru a le fi prezentate neregulile din sistem, se mai spune în comunicat.

 

Federaţia Spiru Haret din învăţământul preuniversitar susţine că numeroşi profesori riscă să-şi piardă locurile de muncă, din cauza creşterii normei didactice, iar multe unităţi de învăţământ nu pot funcţiona fără o metodologie nouă, care s-o înlocuiască pe cea abrogată de legea actuală.
 

Federaţiile sindicale din sistemul de învăţământ preuniversitar solicită amânarea termenului de aplicare a legii educaţiei naţionale până la 1 septembrie.

 

Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) "Spiru Haret" susţine că aplicarea acesteia începând de miercuri va genera perturbări grave prin desfiinţarea unităţilor de învăţământ, disponibilizări masive de personal, pensionarea în timpul anului şcolar. Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Adriana Leu
Adăugat:
9 Februarie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza