Legea dării în plată intră la vot în Senat

Legea care prevede stingerea datoriei către bancă intră din nou la vot în Senat, după ce președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea acesteia.

Adăugat: 28 Februarie 2016
Ultima actualizare:28 Februarie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Plenul Senatului ar putea vota săptămâna viitoare Legea care prevede stingerea datoriei dacă împrumutatul predă imobilul ipotecat la bancă.

Actul normativ a fost avizat favorabil cu o serie de amendamente în comisiile de specialitate.

Potrivit amendamentelor agreate în Comisiile de specialitate, românii aflaţi în executare silită sau cărora banca le-a luat deja casa, ar putea obţine ştergerea datoriilor rămase.

Se stabileşte de asemenea aplicarea retroactivă la contractele de credit aflate în derulare.

Deşi bancherii au propus ca reglementările să nu se aplice şi în cazul programului "Prima casă", senatorii nu au fost de acord cu excluderea acestuia.

Includerea celor care au luat credite prin "Prima casă" nu se justifică

Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, atrage atenţia că includerea între beneficiari a celor care au luat credite prin programul guvernamental nu se justifică.

"S-au luat credite în mod preferenţial în sensul unui avans de 5%, în sensul unei condiţii de dobândă. Deci nişte condiţii preferenţiale care au venit împreună cu garanţia statului şi care trebuie să vină în continuare cu nişte obligaţii", a spus Liviu Voinea.

Deputatul PNL, Daniel Zamfir, iniţiator al proiectului de lege, susţine însă că, prin aplicarea prevederilor şi în cazul programului "Prima casă" se evită discriminarea între cetăţenii care au luat credite în condiţii diferite.

"Eu am vrut să evităm ca în viitor să avem două situaţii de consumatori: cei care au luat credite în condiţii normale, ei vor răspunde doar în limita bunului ipotecat, iar cei care au luat "Prima casă" pe lângă faptul că vor răspunde cu bunul ipotecat, adică vor pierde casa, vor fi urmăriţi pe viitor pentru recuperarea pagubei", a susținut Daniel Zamfir.

Forul decizional în acest caz este Camera Deputaţilor.

Reamintim că actul normativ privind darea în plată a fost trimis de preşedintele Klaus Iohannis la parlament pentru reexaminare, pe motiv că, în forma adoptată, creează noi dificultăţi, în loc să-i ajute pe cei care au credite imobiliare.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
28 Februarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza