Legea "Big Brother", adoptată de Camera Deputaților

Legea privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de către furnizorii de reţele publice de trafic de telefonie şi internet, cunoscută ca legea ”Big Brother”, a primit votul deputaților.

Adăugat: 22 Mai 2012
Ultima actualizare:22 Mai 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Camera Deputaţilor a adoptat legea, marţi,  cu 197 voturi pentru, 18 împotrivă şi 13 abţineri.

Proiectul de lege iniţial a fost modificat, marți dimineață, în Comisia juridică, înainte ca deputații să discute în plen propunerea legislativă.

Datele de trafic, stocate 6 luni

Una dintre modificări vizând reducerea termenului de stocare a datelor de trafic de la un an la şase luni.

O altă modificare operată de către deputaţii jurişti prevede că organele de cercetare ale poliţiei judiciare au dreptul să solicite datele reţinute doar cu aprobarea procurorului care supraveghează sau efectuează urmărirea penală ori a procurorului competent,  potrivit procedurii de dare în urmărire a persoanelor şi cu aprobarea judecătorului competent.

Furnizorii de servicii, obligați să ofere autorităților date ale abonaților

Totodată, proiectul de lege prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave.

Furnizorii de telefonie fixă, mobilă şi internet sunt obligaţi să stocheze timp de şase luni toate datele legate de convorbirile telefonice şi schimbul de e-mail-uri, cu excepţia conţinutului corespondenţei electronice sau al convorbirii telefonice. În cazul reţelelor de telefonie fixă şi mobilă trebuie să se reţină numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărul celui spre care a fost redirecţionat apelul, precum şi numele acestora. În cazul serviciilor de internet, se vor reţine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numărul de telefon al apelantului şi al destinatarului, numele şi adresa abonaţilor, identitatea echipamentului folosit”, se arată în proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților.

Furnizorii de telefonie şi internet au obligaţia ca în 48 de ore de la cererea organelor de urmărire să transmită datele solicitate, iar dacă acest lucru nu este posibil în 48 de ore, datele trebuie transmise în cel mult cinci zile.

În cazul în care datele nu pot fi transmise, furnizorul trebuie să comunice în maximum cinci zile care este motivul acestui refuz.

Datele stocate vor fi distruse la finalul perioadei de păstrare, cu excepţia celor care au fost accesate şi reţinute.

Potrivit inițiatorilor, Legea este necesară pentru implementarea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei Uniunii Europene.Autor:
Radio România
Editor:
Angela Bârgoan
Adăugat:
22 Mai 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza