Legea ANI "este neconstituţională "

Legea Agenţiei Naţionale de Integritate a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională, după ce preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea în legătură cu Legea ANI, reexaminată.

Adăugat: 19 Iulie 2010
Ultima actualizare:19 Iulie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Plenul Curţii Constituţionale, alcătuit din nouă judecători,  s-a întrunit în şedinţa de marţi, pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, sesizarea de neconstituţionalitate asupra Legii Agenţiei Naţionale de Integritate , precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, sesizare formulată de Preşedintele României, potrivit dispoziţiilor articolului 77 din Constituţia României.


În urma deliberărilor, Plenul Curţii Constituţionale, în unanimitate, a constatat că Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative este neconstituţională.


Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei care, în conformitate cu prevederile art.147 alin.(4) din Legea fundamentală, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.


De la data publicării, decizia este general obligatorie şi are putere numai pentru viitor.


Decizia se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.


Senatul nu a ţinut cont de unele aspecte de neconstituţionalitateDecizia judecătorilor Curţii Constituţionale, făcută publică luni, conform căreia noua formă a Legii ANI este neconstituţională arată că Senatul nu a ţinut cont de aspectele de procedură invocate ca neconstituţionale, a declarat, luni, secretarul general al ANI, Horia Georgescu.


"Comunicatul Curţii Constituţionale  arată că Senatul României nu a ţinut cont de aspectele de procedură invocate ca neconstituţionale deşi ele au fost subliniate şi în cadrul dezbaterilor din Comisia juridică a Senatului şi în plenul acestei Camere", a spus Georgescu, adăugând că decizia de luni a CC este "o evoluţie pozitivă".


În opinia lui Georgescu, decizia de luni a Curţii Constituţionale este "o consecinţă care trebuie asumată acum de cei care au susţinut contrariul".


"Nu în ultimul rând acest aspect va arunca o serioasă temere asupra modului în care a fost dezbătută Legea ANI, cu reducerea voită a atribuţiilor esenţiale ale instituţiei, dincolo de elementele de neconstituţionalitate ale deciziei Curţii Constituţionale din 14 aprilie", a completat Georgescu.


În 13 iulie, şeful statului a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu Legea ANI reexaminată, menţionând că dispoziţiile referitoare la comisiile de cercetare a averilor sunt de competenţa Senatului în calitate de prima Cameră sesizată şi a Camerei Deputaţilor, în calitatea de Cameră decizională.
 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
19 Iulie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza