Legea Agenţiei Naţionale de Integritate, adoptată de Senat

În noua formă a Legii ANI se revine la înfiinţarea comisiilor de anchetă de pe lângă Curţile de Apel, şi se stabileşte un singur formular al declaraţiei de avere.

Adăugat: 24 August 2010
Ultima actualizare:24 August 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate a fost adoptată de plenul Senatului reunit în şedinţă extraordinară cu 78 de voturi pentru şi o abţinere.


Senatorii au dat aviz favorabil proiectului în forma trimisă de Camera Deputaţilor, eliminând amendamentul potrivit căruia liderii de sindicat nu sunt obligaţi să depună declaraţiile de avere.


Legea ANI prevede că declaraţiile de avere şi de interese vor rămâne publice, iar toţi cei vizaţi de ea vor fi obligaţi să declare toate contractele cu statul finanţate din bani publici.

Forma Legii ANI pe care Senatul a adoptat-o marţi este aceeaşi cu textul adoptat de Camera Deputaţilor, la propunerea Guvernului şi a Ministerului Justiţiei.


În noua formă a Legii ANI se revine la la înfiinţarea comisiilor de anchetă de pe lângă Curţile de Apel, şi se stabileşte un singur formular al declaraţiei de avere, care, în forma în care va fi făcută publică va avea datele de identificare blurate, pentru respectarea deciziilor Curţii Constituţionale.


Formularul declaraţiei de avere va conţine date legate de bijuterii, conturi, case, singurul lucru care nu va apărea fiind adresa imobilelor.


Vor trebui declarate contractele derulate cu statul de către demnitari, în declaraţiile de interese.


De asemenea, prin noul text al Legii ANI se reintroduce termenul de trei ani în care Agenţia poate face verificări.


Textul adoptat marţi va fi trimis preşedintelui pentru promulgare, Senatul fiind Cameră decizională.


Amendamentul adoptat de Comisia juridică a Senatului, care elimina liderii de sindicate din sfera de aplicabilitate a Legii ANI, a fost respins de plen, astfel încât s-a menţinut forma adoptată de Camera Deputaţilor, care obligă şi preşedinţii, vicepreşedinţii şi trezorierii confederaţiilor sindicale să îşi declare averea şi interesele.


Înaintea votului final, preşedintele comisiei juridice, Toni Greblă, a ridicat problema amendamentului adoptat de Comisie, de eliminare a liderilor sindicali din sfera de aplicabilitate a Legii ANI.


Greblă a afirmat că, întrucât amendamentul a întrunit 46 de voturi favorabile şi 43 negative, se considderă adoptat, contrar celor înregistrate la stenogramă.


Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a replicat afirmând că pe lângă cele 46 de voturi "pentru" şi 43 "împotrivă", s-au înregistrat şi şase abţineri, astfel încât în lipsa majorităţii celor prezenţi, amendamentul se consideră respins.


La votul final, senatorii PSD nu au votat deloc, fiind însă prezenţi în sală.


Senatorii au aprobat şi ordonanţa privind mărirea TVA de la 19 la 24% cu 64 de voturi pentru şi cu 50 împotrivă. A


Această ordonanţă va fi trimisă la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.

Senatul a adoptat şi ordonanţa privind trecerea spitatelor în subordinea autorităţilor publice locale.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
24 August 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza