Laszlo Tokes vrea autonomie teritorială pentru maghiari

Laszlo Tokes susține că reprezentanţii maghiarilor din ţara noastră trebuie să aibă o poziţie comună în ceea ce priveşte autonomia, atât la Bruxelles cât şi la Bucureşti.

Adăugat: 26 Iulie 2014
Ultima actualizare:27 Iulie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Laszlo Tokes, europarlamentar
trimite pe mail

Tokes Laszlo, europarlmentar al principalului  partid de guvernământ din Ungaria,  FIDESZ, prezent al festivitatea de închidere a Universităţii de vară de la Băile Tuşnad a pledat, din nou, într-un discurs  pentru autonomia teritorială dar şi pentru independenţa aşa zicului Ţinut Secuiesc.

"Trebuie să fim foarte hotărâţi în ceea ce priveşte reprezentarea intereselor comunităţii maghiare.  Şi la Bruxelles trebuie să existe această unitate - Kelemen Hunor, Izsak Balazs, Winkler, Biro Zsolt nu pot să spună lucruri diferite despre autonomie, pentru că nu vom fi luaţi în serios. Trebuie să spunem acelaşi lucru despre necesitatea autonomie, atât la Bratislava, la Bucureşti şi peste tot. Autonomia este o problemă cheie în ceea ce priveşte siguranţa naţională a Europei, a Uniunii Europene, doar aşa se pot reglementa relaţiile cu ţările vecine" , a afirmat Tokes.

Respect reciproc în relaţiile dintre România şi Ungaria

În relaţiile dintre România şi Ungaria este nevoie de respect reciproc, a declarat  premierul ungar, Viktor Orban, prezent la lucrările Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad.

Şeful executivului de la Budapesta s-a arătat deranjat de ceea ce a numit "un val de declaraţii venite din partea unor demnitari români care nu îi tratează cu respect pe maghiari". 

Fostul ministru de  externe, Cristian Diaconescu, a declarat, în replică, faptul că, indiferent de opţiunile politice ale Ungariei, axa Budapesta- Moscova nu va trece prin  nicio regiune a României şi nu există cale de compromis politic.

"Indiferent care sunt opţiunile geopolitice ale Budapestei, din punctul de vedere al autorităţilor de la Bucutreşti, axa Moscova- Budapesta nu va trece prin nicio regiune a României vreodată şi cred că acest lucru trebuie clar înţeles şi nu există nicio altă variantă de compromis", a spus Diaconescu.

 Autor:
Angela Bârsan
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
26 Iulie 2014
Ultima actualizare:
27 Iulie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza