Laszlo Tokes cere şefului statului sprijin pentru reprezentarea minorităţilor

Preşedintele CNMT, Laszlo Tokes, îi cere, președintelui Traian Băsescu, sprijin pentru modificarea sistemului electoral.

Adăugat: 6 Ianuarie 2012
Ultima actualizare:9 Ianuarie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Într-o scrisoare deschisă adresată, vineri, șefului statului, Laszlo Tokes îi cere lui Traian Băsescu sprijin pentru modificarea sistemului electoral astfel încât să conţină principiul reprezentării parlamentare a minorităţilor naţionale proporţional cu ponderea lor în populaţia României.

"Am trimis domnului preşedinte Băsescu această scrisoare pentru a ne ajuta să introducem în dezbaterea publică o temă care nu este nouă, a mai fost vehiculată şi în 2004, prin amendamente depuse atunci la Legea electorală, dar respinse, precum şi în 2008, când ne-am adresat prima oară domnului Băsescu în acelaşi scop. Prin introducerea principiului reprezentării parlamentare a minorităţilor în funcţie de ponderea acestora în totalul populaţiei României, noi urmărim, pe de-o parte, să depolitizăm dezbaterea politică din România, dar şi să se înlăture monopolul UDMR asupra reprezentării maghiarilor şi să se rezolve deficitul de democraţie din comunitatea maghiară", a explicat, vineri, la Oradea, Tokes Laszlo.

Potrivit președintelui CNMT, introducerea principiului proporţionalităţii etnice în legislaţia electorală este benefică pentru ca în campaniile electorale reprezentanţii partidelor politice să ofere oamenilor soluţii alternative viabile la problemele lor reale.

"Lipsa lor de idei să nu fie mascată de apucături antimaghiare răsunătoare, respectiv pentru ca dreptul fundamental la alegeri democratice şi la pluralism politic să fie respectat şi în cadrul comunităţii maghiare", se arată în scrisoarea deschisă adresată președintelui Băsescu.

Preşedintele CNMT a subliniază, totodată, că tema nu este nouă.

"Vă reamintim că în baza înţelegerii cu ocazia întâlnirii noastre din decembrie 2007 v-am trimis încă în 8 februarie 2008, printre alte documente, concepţia noastră cu privire la această problemă. Vă trimit din nou, anexat la prezenta scrisoare, propunerea noastră de atunci", mai susține Laszlo Tokes.

În documentul trimis șefului statului, Laszlo Tokes reiterează faptul că "asigurarea prezenţei reprezentanţilor minorităţilor naţionale în forul legislativ al unei ţări este un drept colectiv important", garantat în Constituţia României prin articolul 62, aliniatul 2.Autor:
Angela Bârgoan
Editor:
Angela Bârgoan
Adăugat:
6 Ianuarie 2012
Ultima actualizare:
9 Ianuarie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza