"La République en marche!", formaţiunea câştigătoare a alegerilor din Franţa

Alegerile parlamentare din Franţa au fost câştigate de "La République en marche!", formaţiune fondată cu doar un an în urmă de preşedintele Emmanuel Macron, care acum are posibilitatea de a-şi pune în aplicare programul din campania electorală.

Adăugat: 19 Iunie 2017
Ultima actualizare:19 Iunie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În noul legislativ francez se află un număr record de femei şi de deputaţi aflaţi la primul mandat, după cum transmite trimisul RRA Daniela Coman. 

Francezii au confirmat votul din primul tur fără să îl amplifice însă.

Cele 350 de fotolii parlamentare câştigate le conferă partidului preşedintelui Macron, "La République en marche!", şi aliaţilor lor centrişti din MoDem o majoritate mai mult decât confortabilă în noua Adunare Naţională, care numără 577 de locuri.

Ei sunt urmaţi, la mare distanţă, de Republicani, dreapta tradiţională, care a reuşit să se salveze pe ultima sută de metri după dezastrul de la prezidenţiale şi trimite acum în parlament 137 de deputaţi.

Nu la fel de fericită este soarta socialiştilor, care, împreună cu ecologiştii, au obţinut doar 44 de mandate, plătind, astfel, preţul celor cinci ani la guvernare.

În schimb, extremele şi-au consolidat prezenţa faţă de legislaturile anterioare.

Fosta adversară a preşedintelui Macron, Marine Le Pen, intră pentru prima dată în parlamentul naţional, iar partidul său, "Frontul Naţional", îşi sporeşte numărul, de la doi deputaţi, cât a avut până acum, la opt.

La fel, stânga radicală şi comuniştii au câştigat 27 de mandate şi îşi vor forma propriul grup parlamentar.

Şi, un lucru nemaivăzut până acum, noul legislativ francez va avea în componenţa sa 223 de femei.

De asemenea, doar 142 de deputaţi au fost realeşi, ceea ce înseamnă că 75% sunt persoane alese pentru prima dată în Adunarea Naţională franceză.

 Autor:
Daniela Coman
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
19 Iunie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza