La Bruxelles, nu s-a găsit consensul

UPDATE Liderii Uniunii Europene au ajuns, totuşi, la un acord de principiu privind instituirea unui aşa-numit pact fiscal, menit să consolideze disciplina bugetară în Zona Euro.

Adăugat: 9 Decembrie 2011
Ultima actualizare:9 Decembrie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Președintele Uniunii europene, Herman Van Rompuy, a anunţat vineri dimineaţă, că este vorba despre un acord interguvernamental, încheiat între 17 ţări membre ale Zonei Euro, plus alte 6 ţări europene.

Pactul,  menit să refacă încrederea în moneda unică, se refera la un set de reguli menite să consolideze disciplina fiscală.

Noile măsuri ar urma sa fie adoptate printr-un acord inter guvernamental, de statele din zona euro , cărora au anunţat deja că li se alătură alte 6 ţări – România, Bulgaria, Danemarca, Polonia, Lituania şi Letonia.

Rezultatul discuţiilor pare, la prima vedere, mai puţin decât sperau mulţi lideri europeni şi, cu siguranţă, mai puţin decât ar fi aşteptat pieţele financiare.

Au fost prea mulţi de "Nu"


Nu s-a ajuns la un acord cu privire la modificarea tratatelor europene, nefiind găsit, mai exact, consensul.

De altfel, premierul Marii Britanii spunea, joi, că va condiţiona un acord de acordarea unor garanţii serioase sectorului financiar britanic.

La rândul său, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a fost nevoit să spună, vineri dimineață, că poziţia Marii Britanii a fost, în timpul discuţiilor pe această temă a modificării de tratate, "inacceptabilă".

Din nou, un "Nu"


Nu s-a ajuns la un acord pentru ca viitorul Mecanism European de Stabilitate
, acel instrument permanent de salvare a ţărilor care au sau ar putea avea probleme, să primească o aşa-numită licenţă bancară, să poată aşadar să împrumute bani de la Banca Centrală Europeană.

"Nu" instituirii de euroobligaţiuni

Potrivit președintelui Herman Van Rompuy, această chestiune va fi analizată în continuare şi se va regăsi în raportul viitor pe care îl va prezenta Consiliului din luna iunie.

Foarte mulţi de "Nu" aşadar, în ciuda timpului lung în care au discutat liderii europeni.

Preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene au spus că acel aşa-numit "pact fiscal", pe care l-au anunţat, vineri dimineaţă, şi care a fost propus de preşedintele Consiliului în raportul interimar, a fost aprobat.

Concret, ar fi vorba de o întărire a regulilor fiscale.

Statele membre euro vor introduce în legea fundamentală prevederi referitoare la păstrarea echilibrului bugetar.

Din acelaşi concept, "pact fiscal", face parte şi faptul că a fost devansată data de la care va funcţiona Mecanismul permanent de Salvare a statelor cu probleme, fiind vorba despre iulie 2012.

O altă decizie: Creşterea resurselor financiare care vor merge dinspre Europa spre FMI


Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a mai menţionat câteva chestiuni pe care le consideră un succes, şi anume: angajamentul de aplicare a măsurilor deja decise de Comisie.

Este vorba de acel pachet de şase legi menite să întărească disciplina fiscală.

Preşedintele Comisiei Europene a mai spus că lipsa unui acord în această noapte cu privire la modificarea tratatelor europene nu înseamnă că această modificare nu va fi posibilă în viitor.

Potrivit preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy, Banca Centrală Europeană va gestiona acele fonduri de salvare a ţărilor cu probleme, o chestiune considerată de preşedintele Franţei bună.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a spus că rezultatele primei nopţi de summit european sunt bune şi că sunt în măsură să readucă credibilitatea euro.

Rămâne de văzut cum va arăta documentul final, pe care liderii europeni urmează să îl semneze vneri.

Reuniunea, care a început joi seară şi a durat toată noaptea, a fost una informală.

Documentele oficiale urmează vineri.Autor:
Carmen Valică
Editor:
Angela Bârgoan, Simona Mihăescu
Adăugat:
9 Decembrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza