La 87 de ani, Giorgio Napolitano, reales preşedintele Italiei

Giorgio Napolitano a fost reales în funcţia de preşedinte al Italiei, într-o formulă de compromis menită să pună capăt crizei politice intervenite în ţară după alegerile din februarie, care nu au demarcat o majoritate clară.

Adăugat: 21 Aprilie 2013
Ultima actualizare:21 Aprilie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Este prima dată în istoria Italiei când un preşedinte este reales, după ce în ultimele zile 6 tururi de scrutin nu au reuşit să aleagă un alt şef al statului.

În ciuda vârstei înaintate de 87 de ani şi a protestelor din faţa Camerei Deputaţilor de la Roma, cu 738 de votruri actualul preşedinte Giorgio Napolitano a fost reales.

Napolitano a fost propus şi suţinut de principalele forţe politice din Italia.

Potrivit corespondentului RRA, formaţiunile politice care l-au susţinut sunt: Partidul Democrat, de centru-stânga,Poporul Libertăţii, de centru-dreapta, Liga Nodului, de dreapta şi alegerea Civică de centru.

Noua mişcare populistă "5 Stele", cu 163 de deputaţi în parlament, nu a fost, însă, de acord cu realegerea lui Napolitano, aceştia susţinând propriul lor candidat, juristul Stefano Rodota.

Napolitano devine primul şef al statului italian care a acceptat să candideze pentru un nou mandat, în timp ce este încă în funcţie (primul său mandat va expira oficial pe data de 15 mai).

Giorgio Napolitano este şi primul preşedinte din istoria Republicii Italiene reales pentru a doua oară, astfel, cel de-al 11-lea preşedinte al Republicii Italiene devine şi cel de-al 12-lea.

Acesta a declarat că a acceptat un al doilea mandat, cu scopul de a debloca impasul instituţional prin care trece ţara, în simţ de responsabilitate, în situaţia în care nici un candidat din cei 25 nu au obţinut în ultimele 3 zile voturile necesare pentru a fi ales.

Napolitano a primit deja felicitări din partea Vaticanului, mai exact din partea Conferinţei Episcopale Italiene.

Comisia Europeană salută alegerea luzi Napolitano

Comisia Europeană l-a felicitat pe preşedintele italian în exerciţiu,  pentru realegerea sa în funcţia supremă, care intervine într-un "moment decisiv pentru procesul de integrare" europeană, notează AFP, citată de Agerpres.

"Realegerea dumneavoastră intervine într-un moment decisiv pentru procesul de integrare, care necesită mult calm, curaj şi prevedere din partea guvernelor naţionale şi a instituţiilor europene.Prin reînnoirea mandatului dumneavoastră de şef al statului, parlamentul italian vă confirmă succesul primului mandat, în cursul căruia v-aţi îndeplinit pe deplin rolul instituţional de garant al unităţii naţionale şi promotor al prestigiului internaţional al ţării", se scrie într-un comunicat  al preşedintelui  Comisiei, portughezul José Manuel Barroso.

Giorgio Napolitano va depune, luni, jurământul în faţa parlamentului.Autor:
Elena Postelnicu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
21 Aprilie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza