Kremlinul recunoaşte referendumurile din Estul Ucrainei. UE şi SUA ameninţă cu sancţiuni

Rusia a anunţat că va recunoaşte rezultatele referendumurilor de duminică, din Estul Ucrainei, denunţate ca o farsă de Kiev şi condamnate de comunitatea internaţională.

Adăugat: 12 Mai 2014
Ultima actualizare:12 Mai 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Rezultatele oficiale vor fi date publicităţii marţi, dar se aşteaptă o opţiune covârşitoare în favoarea auto-determinării.

"Moscova respectă exprimarea liberei voinţe a populaţiei din regiunile Doneţk şi Lugansk şi porneşte de la faptul că realizarea practică a rezultatelor referendumurilor se va face în mod civilizat, fără nici un fel de recidive ale violenţei, prin dialogul între reprezentanţii Kievului, ai Doneţkului şi Luganskului. În interesul stabilirii unui astfel de dialog se fac eforturi de intermediere, inclusiv pe linia OSCE" - se spune în comunicatul Serviciului de presă al preşedintelui Federaţiei Ruse.

Kremlinul a subliniat prezenţa ridicată la vot a populaţiei, care, potrivit datelor comisiilor electorale locale, a fost de 74,67% în regiunea Doneţk şi de 81% în regiunea Lugansk.

Între timp, la Bruxelles, miniştrii europeni de externe ar putea aproba noi sancţiuni la adresa Rusiei.

Referendumurile de duminică din estul Ucrainei au fost o "farsă influenţată de Rusia" şi nu au valoare juridică, a afirmat preşedintele interimar de la Kiev, Oleksander Turcinov, citat de Reuters.

Preşedintele comisiei electorale din Doneţk a declarat că 89% dintre participanţi s-ar fi pronunţat pentru independenţă, iar la Luhansk procentul ar fi fost şi mai mare, de 95%, informează reporterul RRA.

Nu este clar care a fost rata de participare nici în zonele în care referendumul a fost organizat, întrucât nu au existat liste electorale care să prevină votarea repetată iar buletinele de vot, tipărite la imprimantă, nu au avut elemente de siguranţă.

Totodată, Kievul a atras atenţia că în două treimi din teritoriul revendicat de rebeli, populaţia nu a participat la referendumuri.

Separatiştii ar urma acum să îşi formeze propriile instituţii şi forţe armate şi chiar să ceară alipirea la Federaţia Rusă; totodată, ei intenţionează să împiedice organizarea alegerilor pentru preşedinţia Ucrainei, pe 25 mai.

Referendumurile au fost denunţate şi de Uniunea Europeană şi Statele Unite, care au ameninţat Rusia cu noi sancţiuni economice.

Acestea ar putea fi anunţate după reuniunea care are loc, luni, 12 mai, de la Bruxelles,  şi la care participă şefii diplomaţiilor europene, şi ar putea consta în extinderea listei celor sancţionaţi pentru intervenţia Rusiei în Ucraina.

Germania şi Olanda: Referendumurile, ilegale

Germania califică drept ilegal referendumul din data de 11 mai de la Doneţk şi Lugansk, iar Olanda a cerut ignorarea acestui referendum, potrivit, Agenţiei de presă RADOR.

Declaraţiile au fost făcute, luni, la Bruxelles, de către miniştri de externe german şi olandez, Frank-Walter Steinmeier şi Frans Timmermans. "Referendumul de ieri, din Estul Ucrainei, este ilegal", a spus Steinmeier. "Respectivul referendum ilegal trebuie ignorat", a declarat, la rândul său, Timmermans, precizând că sarcina principală în momentul de faţă este încetarea vărsării de sânge din Estul Ucrainei.

Totodată, Frans Timmermans a adăugat că aşteaptă în continuare acţiuni concrete din partea Rusiei privind detensionarea situaţiei din Ucraina.

În acelaşi context, ministrul german de externe a subliniat faptul că luni, la Bruxelles, se va discuta despre situaţia din Ucraina şi căile de rezolvare a conflictului din această ţară.

Kremlinul, pe de altă parte, a transmis că va respecta rezultatele referendumurilor şi că acestea ar trebui implementate în mod paşnic.

Între timp, France Presse anunţă că în Estul Ucrainei s-au reluat luptele, iar în zona bastionului rebel de la Slaviansk s-au auzit numeroase explozii.Autor:
Cătălin Gomboş
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
12 Mai 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza