Kovesi vrea poliţie financiară la DNA
Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a audiat-o joi dimineaţă pe Laura Codruţa Kovesi, candidata pentru funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care susţine înfiinţarea unei structuri de poliţie, în cadrul DNA.
Articol de Mădălina Verman, 09 Mai 2013, 13:22
Fostul procuror general al României, şi-a prezentat priorităţile între care, una din cele mai importante este aceea a înfiinţării unei structuri de poliţie, specializată pe investigaţii financiare.
"În cadrul proiectului pe care l-am prezentat am insistat foarte mult pe faptul că atunci când avem infracţiuni care cauzează prejudicii la bugetul de stat investigaţia penală trebuie dublată şi de o investigaţie financiară pentru că este extrem de important să recuperăm banii produşi din infracţiune de foarte mult ori persoanele care sunt păgubite nu aşteaptă condamnarea inculpaţilor ci aşteaptă recuperarea bunurilor şi am văzut de foarte multe ori situaţii de persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie sau pentru infracţiuni de crimă organizată care deşi au obţinut bani în mod ilicit au rămas cu averi, cu case, cu maşini şi nu au fost confiscate" a argumentat Kovesi.
Aceasta a mai afirmat, după audierea de la CSM, că nu este o atmosferă ostilă împotriva ei în cadrul DNA.
Întrebată despre petiţia semnată de peste 90 de procurori DNA privind susţinerea poziţiei Secţiei pentru procurori a CSM în privinţa organizării procedurii de selecţie şi numire a procurorilor şefi, Laura Codruţa Kovesi a precizat că aceasta nu o viza personal.
"Petiţia nu mă viza pe mine personal când am citit acea petiţie. Ea nu a fost împotriva mea, nu mi-am regăsit numele acolo, nu am regăsit vreun reproş concret, direct la adresa mea. Era vorba de o procedură derulată de persoane care au atribuţii în a nominaliza şi a numi pentru funcţiile de conducere. Deci nu cred că este o petiţie îndreptată împotriva mea, sunt convinsă că nu este o atmosferă ostilă împotriva mea în cadrul DNA", a afirmat Kovesi.--fb2
Kovesi a mai declarat că interviul susţinut în faţa membrilor CSM s-a desfăşurat conform procedurii aşa cum este prevăzută în regulamentul CSM.
"Întrebările au fost la obiect, profesionale, au avut legătură cu atribuţiile care ţin de exercitarea funcţiei pentru care am fost propusă", a subliniat procurorul.
Kovesi a reiterat faptul că a condus DNA din poziţia de procuror general prin intermediul şefului structurii.
"Am condus DNA prin intermediul procurorului şef pentru că legea prevede acest lucru, dar această subordonare directă nu a vizat lipsa unor contacte cu procurorii din DNA pe care i-am întâlnit la foarte multe activităţi profesionale, i-am implicat în foarte multe proiecte", a declarat ea.
Kovesi vrea "confiscare extinsă"
Despre confiscarea extinsă, Kovesi a spus că este una dintre priorităţile sale, precizând că legea, adoptată anul trecut, a intrat în vigoare, urmând să fie implementate dispoziţiile acestui act normativ.
"În cadrul proiectului pe care l-am prezentat am insistat foarte mult pe faptul că atunci când avem infracţiuni care cauzează prejudiciu la bugetul de stat investigaţia penală trebuie dublată şi de o investigaţie financiară pentru că este extrem de important să recuperăm banii produşi din infracţiune. De foarte multe ori persoanele care sunt păgubite nu aşteaptă condamnarea inculpaţilor, ci aşteaptă recuperarea bunurilor şi am văzut de foarte multe ori situaţii de persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie sau de crimă organizată care, deşi au obţinut bani în mod ilicit, au rămas cu averi cu casa, cu maşini şi nu au fost confiscate. Nu pot face aprecieri dacă ar suferi sau nu, noi trebuie să aplicăm dispoziţiile legale. Acesta este rostul procurorilor", a mai spus Kovesi.