Kovesi: Se impune sesizarea CCR în cazul Dan Șova

DNA a trimis o scrisoare președintelui CSM în care arată că se impune sesizarea Curții Constituționale, pentru soluționarea conflictului creat între puterile statului, după ce Senatul nu a avizat arestarea lui Dan Șova.

Adăugat: 26 Martie 2015
Ultima actualizare:26 Martie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Direcţia Naţională Anticorupţie solicită Cosiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Curtea Constituţională după ce Senatul nu a avizat, miercuri, ridicarea imunităţii lui Dan Şova.

Procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, i-a trimis o scrisoare în acest sens, preşedintelui CSM, Marius Tudose.

Mai multe sunt motivele pe care se bazează solicitarea şefei procurorilor anticorupţie.

În primul rând, DNA consideră că Senatul a refuzat să răspundă cererii care i-a fost adresată.

În sprijinul acestei afirmaţii este invocat chiar documentul primit de la Parlament din care rezultă, potrivit Laurei Codruţa Kovesi, că Senatul nu a adoptat o hotărâre prin care să respingă sau să aprobe solicitarea de arestare a lui Dan Sova.

În ce priveşte condiţia de cvorum invocată de Senat, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţine că aceasta este contrară dispoziţiilor constituţionale.

Ea face recurs la decizia CCR din 2008 care a hotărât că cererile de reţinere şi arestare adresate legislativului sunt adoptate cu majoritate simplă a parlamentarilor prezenţi şi nu jumătate plus unu din numărul total de parlamentari.

În baza acestor argumente, DNA consideră că activitatea organelor judiciare este blocată de către autoritatea legislativă prin omisiune a acesteia de a-şi îndeplini atribuţiile stabilite prin legea fundamentală.

În concluzie se spune în finalul scrisorii pe care procurorul şef al DNA a adresat-o CSM că se impune sesizarea CSM pentru soluţionarea conflictului de natură constituţională între autorităţi.

Curții Constituţionale intenţionează să i se adreseze, pe aceeaşi temă, şi PNL, care a anunţat că are semnăturile necesare şi lucrează la document.

Amintim că, miercuri, solicitarea DNA privind reţinerea şi arestarea social-democratului Dan Şova nu a trecut de Senat, deoarece, aşa cum s-a anunţat în plen, nu a întrunit jumătate plus unu din numărul total de senatori.
 Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
26 Martie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza