Kovesi: Protocolul dintre Parchet și SRI nu a dat drepturi în plus celor două instituții

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, declară că acest protocol era necesar şi că sunt şi alte instituţii din sistemul judiciar care au încheiat documente similare.

Adăugat: 4 Aprilie 2018
Ultima actualizare:4 Aprilie 2018

Politica Romaneasca
Foto: Laura Codruța Kovesi
trimite pe mail

Protocolul semnat în 2009 de Parchetul General cu Serviciul Român de Informaţii nu a dat drepturi în plus celor două instituţii, colaborarea dintre ele bazându-se pe Constituţie, pe Codul de procedură penală, pe mai multe acte normative şi hotărâri ale CSAT, spune procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, într-o primă reacţie după desecretizarea documentului.

Ea a precizat, într-un interviu acordat redactorului RRA, Mădălina Verman, că acest protocol era necesar şi că sunt şi alte instituţii din sistemul judiciar care au încheiat documente similare.

"Acest protocol nu a dat drepturi în plus celor două instituţii, iar tot ceea ce este scris în protocol sunt obligaţii legale prevăzute în lege. Prin acest protocol doar s-a creat o procedură unitară pentru ca toată lumea să lucreze în acelaşi sens. Aplicarea legii se făcea diferit şi de aceea s-a simţit nevoia armonizării procedurilor. Acesta este motivul pentru care nu doar Ministerul Public a încheiat un protocol cu SRI, ci sunt şi alte instituţii din sistemul judiciar care au încheiat protocoale cu SRI", a spus Laura Codruţa Kövesi.

Între timp, într-un comunicat emis ieri, Uniunea Naţională a Judecătorilor şi Asociaţia Magistraţilor din România solicită atât Parchetului General, cât şi SRI, să publice toate protocoalele sau înţelegerile de cooperare pe care le-au încheiat structurile din subordinea lor din 1990 până în prezent.

De asemenea, solicită Consiliului Suprem de Apărare a Ţării să publice toate hotărârile care au legătură cu justiţia pe care le-a emis din 1990.

Cele două asociaţii ale magistraţilor afirmă că prin acceptarea protocolului dintre Parchetul General şi SRI, procurorii şi parchetele au cedat independenţa lor operaţională SRI-ului.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
4 Aprilie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza