Kövesi: Procurorii din DNA nu falsifică probe

Şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi, a subliniat că judecătorii au considerat legale probele DNA în cazul Cosma şi au respins toate contestaţiile depuse de inculpaţi privind acest aspect.

Adăugat: 15 Februarie 2018
Ultima actualizare:15 Februarie 2018

Politica Romaneasca
Foto: Laura Codruța Kovesi
trimite pe mail

Într-o conferinţă de presă, procurorul șef al DNA,  Laura Codruţa Kövesi , a făcut precizări referitoare la informaţiile apărute în ultimele zile privind acuzaţiile că procurorii de la DNA Ploieşti ar fi administrat probe ilegal.

Laura Codruţa Kövesi a vorbit despre un asalt asupra justiţiei care ar viza îngenuncherea statului şi umilirea cetăţenilor români.

Într-o conferinţă de presă de peste două ore la sediul central al DNA, Laura Codruţa Kövesi a catalogat atacurile lansate începând de duminică seara drept un festival disperat al inculpaţilor, în care persoane condamnate sau trimise în judecată spun neadevăruri sau părţi de adevăr.

Ea a adăugat că nu are motive să demisioneze.

"Este în curs o verificare a Inspecţiei Judiciare. Am fost întrebată ce am făcut. Vă răspund: am făcut ce prevede legea", a spus Laura Codruţa Kövesi.

Kövesi i-a apărat pe procurorii de la DNA Ploieşti, unde au fost instrumentate mai multe cauze în care Mircea Cosma, Vlad şi Andreea Cosma au fost în calitate de martori şi inculpaţi.

Ea a precizat că judecătorii au considerat că probele au fost administrate legal în dosarul în care Vlad şi Mircea Cosma au fost condamnaţi în primă instanţă la cinci şi opt ani de închisoare.

Judecătorii au respins toate cererile şi excepţiile invocate de inculpaţi, a declarat procurorul şef al DNA.

"Procurorii din DNA nu falsifică probe. Procurorii din DNA respectă legea în administrarea probelor. Modul în care lucrează procurorii din DNA într-un dosar penal este supus controlului judecătoresc. În toate dosarele noastre care sunt supuse judecăţii judecătorii verifică dacă procurorii au respectat legea atunci când au administrat o probă", a susținut Laura Codruţa Kövesi.

Şefa DNA a mai spus şi că fostul deputat PSD, Vlad Cosma, a depus mai multe denunţuri din proprie iniţiativă, având calitatea de martor în 12 dosare.

Mesajul lui Augustin Lazăr și al președintelui CSM

Tot despre o campanie împotriva instituţiilor justiţiei a vorbit ieri şi procurorul general Augustin Lazăr.

El a dezavuat ceea ce consideră a fi acţiuni de instigare publică la intervenţia unor politicieni în activitate judiciară pentru demiterea unor procurori cu funcţii de conducere.

Un mesaj pentru politicieni a avut ieri şi preşedintele CSM, Simona Camelia Marcu.

Ea le-a spus să aştepte derularea mecanismelor prevăzute de lege.

Preşedintele SCM crede că dezbaterea publică de acum despre activitatea DNA are potenţialul de a afecta autoritatea organelor judiciare şi de a prejudicia actul de înfăptuire a justiţiei.

Scandalul privind activitatea DNA a apărut după ce fostul deputat Vlad Cosma a făcut plângere penală împotriva unor procurori de la DNA Ploieşti pe care îi acuză de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă şi constituire a unui grup infracţional organizat.

El a prezentat înregistrări, difuzate şi la posturi de televiziune, şi a susţinut că procurorii l-au folosit ca să fabrice probe împotriva fostului premier Victor Ponta şi a fostului deputat Sebastian Ghiţă.

În replică, DNA a susţinut că Vlad Cosma a încercat să şantajeze procurorii.

Tudorel Toader, așteptat să dea explicații

Pe fondul acestor acuzaţii şi luări de poziţie este aşteptat să se pronunţe, astăzi, şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a plecat special din Japonia pentru a participa la şedinţa de guvern.

Premierul Viorica Dăncilă consideră că el ar fi singura persoană care poate lua o decizie privind conducerea DNA.

Ea a precizat că înaintea şedinţei de guvern de astăzi va avea o discuţie cu ministrul Tudorel Toader.

"Domnul ministru Tudorel Toader îmi va vorbi de argumentele pe care le-a luat în calcul. Nu cred că pot eu să spun dacă cineva poate sau nu mai poate conduce DNA. Pentru mine este important că cetăţenii trebuie să aibă în continuare încredere în instituţiile statului, să aibă încredere în Justiţie, nu trebuie să acuzăm întreaga justiţie, dar trebuie să redemă credibilitatea oamenilor în justiție. Eu, ca prim ministru, sunt îngrijorată şi nu mă simt confortabil, aşa cum am spus, în momentul în care am văzut că pot fi făcute probe pentru un prim-ministru", a spus Viorica Dăncilă.Autor:
Cristian Bâcâin
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
15 Februarie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza