Kovesi: Lupta împotriva corupţiei trebuie susţinută de un cadru legislativ stabil

Eforturile justiţiei trebuie susţinute de stabilitatea cadrului legislativ şi instituţional pentru a fi eficientă în combaterea corupţiei, a afirmat Laura Codruţa Kovesi, la bilanţul DNA.

Adăugat: 23 Februarie 2017
Ultima actualizare:23 Februarie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al DNA
trimite pe mail

Lupta împotriva corupţiei este esenţială într-un stat modern, dar eforturile în acest sens trebuie susţinute de un cadru legislativ şi instituţional stabil.

Este una dintre ideile conţinute în bilanţul DNA, prezentat, astăzi de procurorul general al instituţiei, Laura Codruţa Kovesi.

"Ne-am dorit şi ne dorim să combatem corupţia. Dar acest lucru nu este suficient. Eforturile sistemului de justiţie trebuie susţinute de stabilitatea cadrului legislativ şi instituţional pentru a avea eficienţă în a combate corupţia. În România multă lume declară că susţine lupta anticorupţie. Dar am văzut cu toţii cât de mult contează stabilitatea legislaţiei. Cât de repede pot fi anulate eforturile şi munca întregului sistem de justiţie, nu doar a procurorilor din DNA", a afirmat Kovesi, la prezentarea raportului de activitate al DNA pentru anul 2016.

Şefa DNA a subliniat că rămâne valabil ceea ce a spus la bilanţul de anul trecut, respectiv că "este importantă această conştientizare a pericolului pe care îl reprezintă corupţia" şi că procurorii au avut alături "cel mai important aliat: cetăţenii României".

"Nici un infractor nu trebuie să se simtă în siguranţă"

Kovesi a mai spus, la bilanţul DNA, că recuperarea produselor infracţiunilor a fost o componentă importantă în anul 2016.

Ea a amintit că au fost luate măsuri asiguratorii de 667 milioane euro, o creştere substanţială, cu 72 % faţă de anul trecut.

"De multe ori, în cauzele noastre sunt implicate persoane ce obţin profituri uriaşe care achiziţionează bunuri în alte ţări sau deschid conturi bancare în alte jurisdicţii. Nici un infractor nu trebuie să se simtă în siguranţă, indiferent unde şi-a ascuns banii", a afirmat Laura Codruţa Kovesi.

La reuniune a participat şi preşedintele Klaus Iohannis, care a pledat pentru prevenţie în acţiunile de combatere a corupţiei şi pentru integritate în exercitarea funcţiei publice.

La prezentarea bilanţului DNA au participat reprezentanţi ai sistemului judiciar, precum şi ambasadori acreditaţi în România.
 Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
23 Februarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza