Kovesi: În poliţie, corupţia trebuie să dispară

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, este de părere că DNA şi Ministerul Public au nevoie de priorităţi comune de politică penală şi resurse similare, subliniind că în Poliţie nu trebuie să existe corupţie.

Adăugat: 29 Ianuarie 2015
Ultima actualizare:29 Ianuarie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Laura Codruţa Kovesi, Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie
trimite pe mail

Laura Codruţa Kovesi a mai spus astăzi, la bilanţul Poliiei Române, că pentru o eficienţă maximă, corupţia în cadrul Poliţiei trebuie să dispară.

Kovesi a trecut în revistă probleme cu care cele două instituţii se confruntă.

'Sunt un reprezentat al unei instituţii în care lucrează 190 poliţişti. Aceşti poliţişti au un rol esenţial în activitatea DNA întrucât lucrează direct cu procurorii şi în mod nemijlocit. În 2014 am înregistrat peste 4.900 de dosare penale şi azi dimineaţă aveam în lucru peste 5.100 de dosare penale care sunt repartizate unui număr de 86 de procurori. Avem în jur de 110 procurori în DNA, dar 25 dintre ei participă în şedinţele de judecată. Deci vedeţi o încărcătură foarte mare de dosare repartizate unui număr mic de procurori", a spus ea.

Procurorul şef  al DNA a ţinut să remarce că profesionalismul poliţiştilor este esenţial, criteriile de selecţie fiind mult îmbunătăţite în 2014.

Cu toate acestea, Laura Codruţa Kovesi, a atras atenţia că în anul 2014 numărul poliţiştilor cu funcţie de conducere, anchetaţi de DNA, a crescut.

"Au fost relaţii neprofesionale, întreţinute cu oameni politici sau cu oameni de afaceri care erau investigaţi de către poliţişti. A fi poliţist este o onoare care presupune nu numai drepturi, presupune şi responsabilităţi, presupune şi restricţii, şi una dintre acestea este să te ţii departe de mediul politic şi să faci ceea ce este corect şi în interesul instituţiei", a declarat Codruţa Kovesi.

Şeful Poliţiei Române susţine că se obţin rezultate tot mai bune

Rezultatele sunt din ce în ce mai bune, spune şeful Poliţiei Române, Petre Tobă,  dar se conturează noi provocări, pe fondul situaţiei geopolitice din zonă.

Criminalitatea la nivel naţional a scăzut pentru al treilea an consecutiv şi înregistrează cea mai mică valoare din ultimii şase ani.

Şi infracţiunile de tâlhărie sunt în scădere, înregistrând cea mai mică valoare din ultimii 11 ani.

Furtul reprezintă principala infracţiune sesizată în România, dar înregistrează o scădere faţă de anul 2013.

Din analizele efectuate la nivelul Poliţiei Române, au fost identificate riscuri şi vulnerabilităţi pentru acest an - a declarat inspectorul şef al Poliţiei Române, chestorul general de poliţie, Petre Tobă.

"Prin concentrarea interesului grupurilor organizate şi a fluxurilor migratoare de diferite naţionalităţi pe teritoriul ţării noastre se estimează noi mutaţii şi forme de manifestare a fenomenului infracţional şi apariţia unor noi moduri de operare", a mai spus Tobă.Autor:
Daniela Mănuţă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
29 Ianuarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza