Korodi: Vom pregăti poziţii obiective şi pragmatice despre Roşia Montană

Ministrul Mediului, Attila Korodi, susţine că "întotodeauna un ministru al Mediului trebuie să fie focalizat pe ceea ce vede din punct al protecţiei mediului".

Adăugat: 11 Aprilie 2012
Ultima actualizare:11 Aprilie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat, miercuri, că vor fi analizate în perioada următoare proiectele privind Roşia Montana şi gazele de şist, astfel încât Ministerul Mediului să formuleze  poziţii obiective şi pragmatice.

"Vom lucra în minister pentru a avea poziţii obiective şi pragmatice. Eu cred că întotodeauna un ministru al Mediului trebuie să fie focalizat pe ceea ce vede din punct al protecţiei mediului, iar după aceea sunt decizii care trebuie discutate. Eu aş dori ca ministerul să contribuie la aceste decizii", a spus Korodi la preluarea mandatului de ministru al Mediului.

Primul ministru Mihai Răzvan Ungureanu, care i-a predat mandatul lui Korodi, a spus că, îl roagă pe noul ministru să se implice, cât mai rapid şi eficace, în rezolvarea problemelor menţionate.

"Să-l lăsăm pe domnul ministru mai întâi să vadă ce are în minister, să se adapteze la mecanica instituţiei şi la momentul oportun veţi şti totul", a spus Ungureanu jurnaliştilor.

Premierul i-a cerut noului ministru să se gândească la reorganizarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, astfel încât aceasta să scape de problemele legate de administrare şi de furturile de masă lemnoasă.

Fondurile europene, obiectiv prioritar


Printre obiectivele noului ministru al mediului de numără absorbţia fondurilor europene.

Korodi a atras atenţia că autorităţile locale trebuie să se implice  mai mult pentru accelerarea absorbţiei fondurilor europene.

El a anunaţt că se va deplasa personal, în teritoriu, în locaţiile cu probleme, pentru a impulsiona lucrurile în această privinţă şi pentru a da mesaje clare autorităţilor.

Alte probleme prioritare la Ministerul Mediului vor fi gospodărirea apelor şi reorganizarea sistemului silvic, pentru eradicarea furturilor din pădurile statului.

La ceremonia de învestitură, marţi seara, preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa că noul ministru va lua rapid decizii, fie de aprobare, fie de respingere, în cazul principalelor proiecte de exploatare a resurselor naturale, deoarece lipsa deciziilor este cel mai mare rău, în asemenea situaţii.

Korodi a declarat, miercuri, la RFI,  că procedurile de avizare a proiectului aurifer pe bază de cianuri de la Roşia Montană nu pot fi accelerate, aşa cum cere preşedintele Traian Băsescu, demnitarul spunând că trebuie precauţie în privinţa acestui proiect şi că legislaţia de mediu trebuie respectată.

"Procedurile nu pot fi accelerate faţă de ce ritm au acum. Procedurile tehnice merg înainte, au un ritm, sunt teme care se discută de profesionişti, mai mult nu se poate. Dar pentru că ştiu că procedura poate să ajungă într-o finalitate, va veni şi momentul în care va trebui să se abordeze şi din punctul de vedere al politicilor guvernamentale. Aurul de la Roşia Montană, care este o resursă importantă într-un fel sau altul trebuie exploatat. Întrebarea este dacă această soluţie, ceea ce se propune acum este bună pentru România, dar din perspectiva conformării cu legislaţia de mediu şi a dezvoltării durabile. La această întrebare căutăm răspunsuri", a spus Korodi.


 Autor:
Roxana Dumitrescu
Reporter:
Roxana Dumitrescu
Adăugat:
11 Aprilie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza