Klaus Iohannis: Statele ONU să fie mai puţin tolerante în cazul conflictelor prelungite

Preşedintele Klaus Iohannis a rostit astăzi, la reuniunea ONU de la New-York, un nou discurs în care a vorbit despre problema migraţiei, dar şi despre conflictelor prelungite din regiunea Transnistria a Republicii Moldova.

Adăugat: 29 Septembrie 2015
Ultima actualizare:29 Septembrie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, preşedintele României
trimite pe mail

Problema migraţiei şi necesitatea rezolvării ei din punct de vedere umanitar, dar şi conflictele îngheţate din imediata apropiere a ţării noastre s-au numărat printre temele abordate de preşedintele Klaus Iohannis în discursul pe care l-a susţinut, astăzi, la New York, în cadrul Adunării Generale a ONU.

În intervenţia sa, şeful statului a declarat că cea de-a 70-a aniversare a Naţiunilor Unite este o ocazie în plus de a reflecta în mod lucid la lecţiile învăţate şi la viitorul organizaţiei. Naţiunile Unite trebuie să fie mai puţin tolerante în privinţa conflictelor prelungite din regiunea Transnistria a Republicii Moldova, Georgia şi Nagorno-Karabah, a subliniat şeful statului cu această ocazie.

"Națiunile Unite trebuie să fie mai puțin tolerante în privința conflictelor prelungite din regiunea Transnistria a Republicii Moldova, Georgia și Nagorno-Karabah.Orice status quo în situații contrare dreptului internațional sunt întotdeauna fragile și pot conduce la izbucniri ocazionale ale violenței.

De asemenea, lipsa de acțiune în astfel de situații dă naștere impresiei eronate că obținerile ilegale de teritoriu, în detrimentul statelor suverane și independente, sunt posibile și tolerate. Este cazul situației din Ucraina, în privința căreia Națiunile Unite și Consiliul de Securitate, în special, nu au luat măsurile de acțiune care sunt preconizate în conformitate cu Carta ONU. Îndemnăm toate statele membre ale Consiliului de Securitate să acționeze responsabil și să decidă în interesul păcii și al securității internaționale și în conformitate cu dreptul internațional în soluționarea situației din Ucraina.

Lipsa de acţiune în astfel de situaţii dă naştere impresiei eronate că obţinerile ilegale de teritoriu, în detrimentul statelor suverane şi independente, sunt posibile şi tolerate. Este cazul situaţiei din Ucraina, în privinţa căreia Naţiunile Unite şi Consiliul de Securitate, în special, nu au luat măsurile de acţiune care sunt preconizate în conformitatea cu Carta ONU. Îndemnăm toate statele membre ale Consiliului de Securitate să acţioneze responsabil şi să decidă în interesul păcii şi al securităţii internaţionale şi în conformitate cu dreptul internaţional în soluţionarea situaţiei din Ucraina", a mai spus Klaus Iohannis, în discursul rostit la ONU.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
29 Septembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza