Klaus Iohannis: CSM, Înalta Curte şi Parchetul General ar trebui să aibă iniţiativă legislativă
Preşedintele Klaus Iohannis apreciază că după 8 ani de când România este vizată de Mecanismul de Cooperare şi Verificare a îmbunătăţirii sistemului judiciar, este momentul unei schimbări.
Articol de Simona Mihăescu, 06 Ianuarie 2015, 10:59
"Au fost opt ani în care sistemul judiciar din România a înregistrat progrese majore, în consolidarea statului de drept, sub această umbrelă instituţională. În ultimii însă rapoartele MCV au constata progrese importante realizate de aproape toate instituţiile din justiţie şi de aceea cred că este timpul pentru o schimbare", a spus Klaus Iohannis.
Prezent astăzi, la şedinţa alegerii noii conduceri a CSM, şeful statului a afirmat că magistraţii oneşti vor avea un partener loial în Preşedintele României.
La începutul întâlnirii, Iohannis a subliniat nevoia menţinerii independenţei justiţiei, a competenţei şi integrităţii magistraţilor precum şi nevoia unui răspuns ferm la atacurile care vizează judecătorii şi procurorii.
Şeful statului a mai spus că, în conformitate cu prerogativele sale, are obligaţia să asigure cadrul normativ de funcţionare a sistemului de justiţie şi să atragă atenţia asupra unor probleme restante sau nerezolvate.
" În calitate de preşedinte, este obligaţia mea constituţională să asigur justiţiei cadrul normativ de funcţionare, să apăr independenţa sistemului judiciar, să exprim aşteptările, dar şi să atrag atenţia asupra unor probleme restante ori nerezolvate. Sistemul de justiţie nu este ceva abstract, ci este compus din oameni şi trăsăturile personale ale acestora. Iar abilităţile lor sunt esenţiale pentru buna funcţionare a sistemului", a spus preşedintele.
DECLARAŢIA INTEGRALĂ PE PRIMA PAGINĂ, ÎN PLAYERUL AUDIO
Iohannis s-a mai referit şi mijloacele de consolidare a justiţiei accentuând importanţa criteriilor în promovarea unor judecători şi procurori.
"De aceea, dintre toate mijloacele prin care se realizează consolidarea sistemului judiciar, promovarea unor judecători şi procurori pe criterii ce ţin exclusiv de competenţa profesională, experienţă managerială şi integritate reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente, a spus Iohannis.
Preşedintele a ţinut însă să adauge că niciun cadru normativ nu poate asigura independenţa personală a unui magistrat.
"Cu alte cuvinte, un magistrat este atât de independent cât alege el să fie. Este însă rolul şi responsabilitatea mea să mă asigur că justiţia va beneficia de liderii potriviţi, acolo unde numirile îmi revin în competenţă", a spus Klaus Iohannis.
Procurorul General al României să facă parte din CSAT
În opinia preşedintelui Iohannis, Procurorul General al României ar trebui să fie membru al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT)
"De asemenea, din acelaşi punct de vedere al consolidării sistemului judiciar, opinez că, în perspectiva regândirii şi modernizării arhitecturii instituţionale, a legilor siguranţei naţionale şi a legii CSAT, este util să luăm în discuţie dacă nu cumva între membrii CSAT ar trebui să se regăsească şi procurorul general, nu persoana anume, ci instituţia Procurorului General", a punctat el.
În context, preşedintele a apreciat că cele trei instituţii: Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte şi Parchetul General, ar trebui să poată avea iniţiativă legislativă.
"De asemenea, cred că CSM, Înalta Curte şi Parchetul General ar trebui să poată avea iniţiativă legislativă, pentru că reprezintă instituţiile de aplicare a legii, respectiv de guvernare a justiţiei. Rolul meu constituţional de mediator mă obligă, totodată, să veghez la protejarea sistemului judiciar de orice ingerinţă din partea altor puteri ale statului sau a altor entităţi instituţionale", a mai spus Klaus Iohannis, astăzi, la sedinţa pentru alegerea noii conduceri a CSM.
Amintim că pentru funcţia de preşedinte al CSM au intrat în cursă judecătorii Alexandru Şerban şi Marius Tudose Badea.
Pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM este un singur candidat: procurorul Bogdan Gabor.