Klaus Iohannis: CSAT va discuta problemele din sistemul de Sănătate

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că a inclus pe ordinea de zi a CSAT de săpămâna viitoare, un punct destinat Sănătății.

Adăugat: 19 Mai 2016
Ultima actualizare:19 Mai 2016

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, preşedintele României
trimite pe mail

Declarațiile președintelui în format LIVE TEXT:

►Avem un pachet de patru legi care reglementează achizițiile publice, recent aprobat în Parlament.

 ►Azi am promulgat cele patru legi privind achizițiile publice, achizițiile sectoriale, legea privind concesiunile de lucrări si servicii. Aceste trei legi transpun și directivele europene, și legea privind remediile și căile de atac la atribuirea contractelor de achiziție publică.

►Apreciez că Parlamentul a înţeles importanţa acestui pachet de acte normative şi că le-a trecut în jumătate de an, o viteză notabilă pentru Parlamentul nostru.

Despre sistemul de sănătate:

►S-a văzut ce pagube imense pot apărea din cauza nepăsării şi a corupţiei.

►Am inclus elemente de sănătate în documentul Strategia naţională de apărare a ţării şi am inclus sănătatea la chestiuni de securitate naţională.

AUDIO Declarația președintelui Klaus Iohannis

►Având în vedere toate acestea, am inclus pe ordinea de zi a CSAT de săpămâna viitoare, pe 27 mai, un punct destinat acestui sector.

►Am cerut lămuriri materiale de la Ministerul Sănătăţii, de la alte instituţii. Şi le-am cerut şi soluţii. Ca să nu fie aşteptări, nu în CSAT se rezolvă problema, în CSAT se discută, se găsesc conexiuni între Ministerul Sănătății şi servicii, dar rezolvarea nu este la CSAT ci la instituţiile abilitate.

►Politicile trebuie create la Ministerul Sănătății,  care trebuie să vină cu norme îmbunătăţite.

►Procurorii, poliţiştii, trebuie să-i caute pe cei care sunt vinovaţi de încălcarea legii.

►Este evident că în sănătate nu avem de-a face doar cu o problemă punctuală pe dezinfectanţi. Ci sunt numeroase probleme.

►În timpul campaniei electorale, m-am referit la sănătatea publică și am spus că e una din priorități.

►Am spus atunci și spun și acum că pacientul trebuie sa fie în centrul sistemului. Acesta nu e un slogan, e felul în care trebuie construit sistemul public de sănătate.

Despre educație:

►Al treilea punct se referă la educație și la un aspect concret dezbătut în repetate rânduri: doctorate și plagiate. Rimeaza, dar nu fac casă bună.

►A ajuns la promulgare o lege care aproba OUG 4 din 2016 privind modificarea Legii Educației naționale.Nu voi promulga această lege, ci o voi retrimite Parlamentului.

►Nu stabileşte cadrul legal care să stimuleze performanţa. Legea nu garantează respectarea normelor de integritate şi nici nu le sancţionează.

►Este vital să redăm încrederea publicului în şcolile doctorale şi acest demers se încadrează perfect în progrmul "România educată".

►Performanţa trebuie să primeze,  meritul trebuie recunoscut, iar abaterile trebuie snacţionate.

►Vreau să punem capăt fenomenului de plagiat şi avem nevoie de o legislaţie care stimulează performanţa, care asigură transparenţa, dar care clarifică şi cum se retrage în situaţia în care se doveşdeşte că lucrarea este plagiată.

►Aceste sancţiuni nu sunt bine lămurite şi voi cere Parlamentului o reluare a acestei legi.Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
19 Mai 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza