Kelemen Hunor: UDMR cere referendumuri la nivel local privind regionalizarea

Uniunea Democrată Maghiară din România susţine organizarea unor referendumuri la nivel local cu privire la reorganizarea administrativă pe regiuni a României - a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Adăugat: 4 August 2013
Ultima actualizare:4 August 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

La o întâlnire cu primarii UDMR din judeţul Satu Mare, care a avut loc vineri, la Carei, Hunor Kelemen a subliniat că UDMR nu acceptă transformarea actualelor regiuni de dezvoltare economică în regiuni administrativ teritoriale, deoarece aceasta ar însemna înfiinţarea unui nou nivel birocratic, care ar îngreuna viaţa de zi cu zi a cetăţenilor.

"În chestiunea reorganizării regiunilor de dezvoltare economică, un factor inevitabil este opinia cetăţenilor, motiv pentru care susţinem organizarea unor referendumuri la nivel local" - a precizat preşedintele UDMR.

Hunor Kelemen a adăugat că această problemă nu îi priveşte numai pe maghiari, deoarece locuitorii, liderii politici şi societatea civilă din Dobrogea, Bucovina sau Banatul solicită Guvernului să ia în considerare aspectele istorice, geografice şi culturale, exact aşa cum procedează UDMR în cazul Ţinutului Secuiesc şi regiunea Partium".
În cadrul dezbaterilor privind modificarea Constituţiei, UDMR va solicita din nou includerea în Legea fundamentală a conceptului regiunilor cu statut special - a mai afirmat Hunor Kelemen.

"În problemele cu adevărat importante, politicienii de la Bucureşti au dat mereu înapoi când maghiarii din Transilvania şi-au arătat forţa prin solidarizare şi adoptarea unei atitudini ferme. De aceea va avea o importanţă majoră acţiunea de protest împotriva reorganizării adminstrative a ţării, programată pentru luna septembrie - a arătat preşedintele UDMR.

Organizaţiile politice ale maghiarilor din România consideră inacceptabilă împărţirea ţării în şapte regiuni, deoarece acestea sunt atât de mari, încât maghiarii vor fi peste tot în minoritate şi vor fi marginalizaţi în procesele de adoptare a deciziilor, iar, de exemplu, procentul maghiarilor din Ţinutul Secuiesc nu ar atinge nici 30% în aşa-numita regiune centru, potrivit Rador.Autor:
Agenţia de presă RADOR
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
4 August 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza