Kelemen Hunor: Reprezentanţii CRU au decis demararea negocierilor pentru guvernare

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a prezentat în cadrul CRU, variantele pe care le are formaţiunea pe care o conduce privind participarea în Guvernul Ponta.

Adăugat: 1 Martie 2014
Ultima actualizare:2 Martie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Raul Matis: Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor
trimite pe mail

UPDATE 2 Cei 127 de membri ai Consiliului Reprezentanţilor Unionali prezenţi sâmbătă la lucrările de la Târgu Mureş, din totalul de 161, au aprobat în unanimitate şi au mandatat conducerea UDMR să participe la negocierile care vor avea loc în cursul zilei de mâine, cu premierul Victor Ponta şi aliaţii acestuia.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat că negocierile nu vor începe cu funcţiile pe care urmează să le deţină UDMR în viitorul Guvern, ci cu acordul politic care va fi încheiat între posibilii parteneri.

Kelemen Hunor a spus că programul de guvernare nu v-a fi modificat şi este de înţeles, dar că printr-un acord politic se poate ajunge la câteva proiecte comune care pot fi susţinute în Parlament, în Guvern şi pot fi votate acele iniţiative legislative care conform acordului ajung pe masa Parlamentului.

În faţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali, Kelemen Hunor şi-a luat angajamentul că UDMR va încerca să ajungă la un acord care să asigure o bună guvernare.

Mesajul integral al liderul UDMR, pe prima pagină, în playerul  AUDIO

UPDATE 1 Din punct de vedere politic, cea mai mare provocare pentru UDMR sunt alegerile europarlamentare.

În raportul politic prezentat sâmbătă, în plenul Consiliului Reprezentanţilor Unionali, care s-a întrunit la Târgu Mureş, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat că, din punct de vedere politic, cea mai mare provocare pentru UDMR sunt alegerile europarlamentare care vor avea loc în data de 25 mai.

Kelemen Hunor a făcut apel la o mobilizare generală pentru atingerea pragului de 5%, pentru că în cazul în care deputaţii maghiari nu vor fi prezenţi în Parlamentul European, atunci se va vedea faptul că nu există o comunitate puternică maghiară în Ardeal, iar partidele politice din România vor vedea că maghiarii şi UDMR nu sunt puternici.

Acesta a arătat că rezultatele din 2012 arată că UDMR poate atinge pragul de 5%, cu toate că există şi riscul de a se ajunge sub acest prag, sens în care UDMR a creat o situaţie în care la alegerile europarlamentare nu vor concura mai multe formaţiuni politice maghiare pentru voturile acestei comunităţi, UDMR purtând tratative cu Partidul Civic Maghiar.

În plus, în condiţiile în care Tokes Laszlo a decis că nu va candida la europarlamentare pe listele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, prezenţa UDMR în Parlamentul European va arăta că maghiarii nu pot fi lăsaţi deoparte nici la Bruxelles, nici la Bucureşti, nici la Budapesta.

Lista candidaţilor pentru europarlamentare urmează să fie aprobată de cei 127 de membri ai CRU, prezenţi la lucrările de la Târgu Mureş, din totalul de 161.

În raportul politic prezentat, sâmbătă, în cadrul şedinţei Consiliului Reprezentanţilor Unionali, de la Târgu Mureş, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat că după invitarea de a face parte din viitorul guvern al României, Uniunea are la dispoziţie trei variante:de a participa, de a rămâne în opoziţie sau de a sprijini Guvernul cu voturile din Parlament. 

Kelemen Hunor a cerut CRU să analizeze cu mare atenţie şi să se pronunţe în legătură cu mandatarea conducerii UDMR pentru a participa, în cursul zilei de duminică la negocieri cu reprezentanţi USD, care vor avea loc la Bucureşti.

"Eu spun că, dacă UDMR acceptă un rol la guvernare, atunci va fi un lucru bun şi pentru România. (...) Trebuie să luăm decizii astfel încât să putem reprezenta interesele maghiarilor din România. Nu putem avea câţiva la Bucureşti care să participe la guvernare, iar teritoriul să dea din umeri. Dacă nu sunt condiţiile favorabile şi nu participăm la guvernare, atunci nu trebuie să regretăm", a spus Kelemen, potrivit traducerii oficiale.

În alocuţiunea sa, preşedintele UDMR a spus că în perioada în care Uniunea nu a fost la guvernare sentimentul de siguranţă al maghiarilor din România a scăzut, iar atunci când a făcut parte din Guvern, a reuşit să implementeze legi şi să folosească mijloacele guvernamentale şi parlamentare pentru drepturile maghiarilor.

Kelemen Hunor a adăugat că de când nu mai este la guvernare, se constată anumite încercări pentru a fi limitate drepturile deja obţinute de maghiari în ultimii 25 de ani, iar multe proiecte legislative depuse nu le sunt favorabile maghiarilor.

"Dacă ne gândim când s-au simţit în siguranţă maghiarii din România, constatăm că atunci când am folosit mijloacele parlamentare şi guvernamentale pentru apărarea intereselor noastre. De fiecare dată când am participat la guvernare, maghiarii s-au simţit mai în siguranţă. Am mai remarcat că de când nu mai suntem la guvernare există încercări de a se limita drepturile obţinute, de a reduce rezultatele noastre obţinute în 25 de ani. Acum sunt destule proiecte legislative care nu ne sunt favorabile", a mai spus el.

România are nevoie de o nouă Constituţie

Preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor a mai arătat, în raportul politic prezentat sâmbătă, la Târgu Mureş, că în 2014 nu vede posibilă o modificare a Constituţiei, dar cu toate acestea România are nevoie de o nouă Constituţie.

Kelemen Hunor şi-a manifestat nemulţumirea faţă de Curtea Constituţională a României, care şi-ar fi încălcat competenţele prin decizia adoptată în ceea ce priveşte modificarea legii fundamentale a României.

În alocuţiunea sa, liderul UDMR a mai făcut referire la raportul referitor la drepturile omului şi la drepturile minorităţilor, elaborat de Departamentul de Stat al SUA, unde în paginile 27-28 ale versiunii în limba engleză se menţionează pe larg despre comunitatea maghiară din Ardeal, despre simboluri, despre steagul secuilor, despre prefecţi, despre faptul că sistemul juridic este folosit pentru limitarea drepturilor minorităţii, dar şi despre problema Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

Kelemen Hunor consideră că acest raport trebuie să fie un semnal pentru viaţa politică din România, pentru cei care sunt şi au fost la guvernare, un semnal că în România problema drepturilor minorităţilor nu este complet rezolvată.

Liderul UDMR şi-a exprimat speranţa ca dezbaterile politice cu USD să nu înceapă prin anumite teme geografice, să nu se vorbească despre existenţa Secuimii, pentru că dacă în raportul politic al americanilor se spune că există o Secuime, din Bucureşti nu se poate vedea altfel această problemă.

Cei 127 de membri ai CRU, prezenţi la lucrările de la Târgu Mureş, din totalul de 161, vor trebui să voteze astăzi dacă vor mandata conducerea UDMR să participe la negocieri, mai informează corespondentul RRA.Autor:
Raul Matiş
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
1 Martie 2014
Ultima actualizare:
2 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza