Kelemen Hunor, preşedintele UDMR

"Apărarea limbii materne şi libera utilizare a acesteia este un subiect faţă de care nu suntem dispuşi să facem nicio concesie".

Adăugat: 27 Februarie 2013
Ultima actualizare:27 Februarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Kelemen Hunor se declară solidar cu primarul din Miercurea Ciuc, Róbert Ráduly, pe care Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării l-a amendat luni, pentru faptul că, printre condiţiile ocupării postului de arhitect şef al oraşului şi îi oferă acestuia asistenţă pentru soluţionarea speţei în mod favorabil în instanţă.

"În ultimii 23 de ani, UDMR a lucrat şi pentru a ne putea utiliza în mod liber limba maternă,  iar în acest scop am creat un cadru legal. Nimeni nu poate fi exceptat de la respectarea acestor legi, nici la Miercurea Ciuc şi nici în alte localităţi. Apărarea limbii materne şi libera utilizare a acesteia este un subiect faţă de care nu suntem dispuşi să facem nicio concesie. Acei membri ai Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării care au adoptat această decizie ar trebui să conştientizeze că ei nu trebuie sa lupte împotriva maghiarilor şi a legii, ci împotriva discriminării", a declarat preşedintele UDMR, citat în comunicat.

Liderul UDMR precizează că utilizarea limbii maghiare în administraţia locală este un drept garantat de lege şi că "nu constituie excepţie de la acest caz nici arhitectul şef al primăriei Miercurea Ciuc, în a cărui fişă a postului s-a inclus şi obligaţia de a acorda audienţe".

Hunor Kelemen a amintit că, potrivit Legii administraţiei publice locale, în acele unităţi administrativ teritoriale unde peste 20% din populaţie aparţin unei minorităţi naţionale autorităţile locale trebuie să asigure condiţiile utilizării limbii materne.

"În ultimii 23 de ani, UDMR a depus eforturi pentru ca limba maghiară să poată fi utilizată în mod liber, iar pentru aceasta am creat cadrul legal necesar. De la aceste prevederi nu poate face excepţie nimeni, nici la Miercurea Ciuc, nici în alte localităţi. Protejarea şi utilizarea liberă a limbii materne este un subiect în care nu suntem dispuşi să facem nicio concesie" mai scrie liderul UDMR în comunicatul de presă.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
27 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza