Kelemen Hunor: Declaraţia lui Băsescu despre Ungaria nu este corectă

Reacţiile liderilor maghiari, după atacul preşedintelui Băsescu. Atât liderul UDMR, Kelemn Hunor, cât şi preşedintele Uniunii Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, susţin că declaraţiile şefului statului nu sunt corecte şi le cataloghează ca fiind "periculoase".

Adăugat: 12 August 2013
Ultima actualizare:12 August 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că declaraţia preşedintelui Traian Băsescu despre Ungaria "nu este corectă şi binevenită", şeful statului trebuind să fie "un factor de echilibru, nu să pună paie pe foc".
    
Liderul Uniunii, Kelemen Hunor, a declarat, luni, că reacţia lui Traian Băsescu a fost "supradimensionată" la o afirmaţie "absolut necugetată", făcută de liderul partidului Jobbik din Ungaria, Vona Gabor.
    
"Nu cred că o astfel de declaraţie a şefului statului, potrivit căreia România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei, este corectă, este binevenită, fiindcă este o ameninţare directă venită de la comandantul suprem, de la preşedintele României. Dacă la declaraţiile lui Vona Gabor reacţionează preşedinţii partidelor, politicienii, e ok, instituţiile, cum a fost MAE, dar reacţia preşedintelui Băsescu este supradimensionată la o afirmaţie absolut necugetată şi pe care noi am condamnat-o, a lui Vona. Nu pot să-l înţeleg pe preşedintele Băsescu la ce război se aruncă în acest moment şi de ce vine cu ameninţări directe, cu ameninţări concrete la adresa Ungariei, nu este de bun augur şi este inacceptabil", a spus Kelemen, citat de Mediafax.
    
Potrivit lui Hunor, politicienii din România şi Ungaria care fac diverse declaraţii trebuie să fie responsabili, dar nu crede că preşedintele român "trebuie să facă ameninţări".
    
"Noi milităm pentru relaţii de apropiere şi dialog între România şi Ungaria şi am spus că noi putem fi o punte între cele două ţări, un factor de echilibru, dar în ultima perioadă nu am simţit că această posiblitate oferită de noi, de comunitatea maghiară, de UDMR, care are susţinerea comunităţii maghiare, ar fi fost folosită de cineva. Nu cred că declaraţiile războinice ne duc înainte şi nu cred că în 2013, într-un spaţiu politic comun, poţi să rezolvi problemele de acest gen. Nu înţeleg de ce a făcut preşedintele Băsescu aceste declaraţii şi nu văd de ce ar trebui să continuăm pe acest ton", a precizat liderul UDMR.

Antal Arpad: Declaraţiile lui Băsescu sunt periculoase
    
La rândul său, preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a declarat, luni, că afirmaţiile preşedintelui Băsescu sunt "periculoase", mai ales că maghiarii din Transilvania întotdeauna au respins orice fel de atitudine extremistă, indiferent dacă aceasta a venit din Ungaria sau România, menţionând, totodată, în acest context, că, de exemplu, între UDMR şi Jobbik nu există  nicio relaţie instituţională.
    
Antal a apreciat că şi disputa actuală este una "disproporţională", deoarece declaraţiile unui partid de opoziţie din Ungaria se află tot în opoziţie cu opinia Guvernului şi a preşedintelui României.
    
El a reamintit că premierul Ungariei, Viktor Orban, la Băile Tuşnad, a avut poziţii "de prietenie" faţă de români şi România.
    
Liderul UDMR Sfântu Gheorghe a precizat că ceea ce se întâmplă acum şi orice dispută de acest gen, "din nefericire" se face "pe pielea" maghiarilor din Transilvania.
    
"Interesul nostru (al maghiarilor din Transilvania - n.r.) este ca liderii României şi Ungariei să nu subordoneze interesele comunităţii maghiare propriilor lor interese politice de moment, ci mai degrabă să discute despre ce pot face ei ca noi să trăim mai bine pe pământul nostru natal", a spus Antal, potrivit Mediafax.
    
Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe a lansat un apel către liderii politici români "responsabili", pentru ca problema comunităţii maghiare să nu mai fie folosită în scopuri electorale.
    
"Trebuie să înţeleagă cu toţii că o politică antimaghiară nu va însemna că vor naşte mai mulţi copiii români sau că vor pleca mai puţini români din ţară. Trebuie să înţeleagă că problema reală a ţării ţine de demografie şi că locul românilor care părăsesc ţara va fi luat de cetăţeni care sunt mult mai străini de cultura acestei ţări decât maghiarii din România. Le recomand să se întoarcă la problemele reale ale României, altfel, dacă se continuă în acest fel, ţara asta nu va mai avea viitor în 20-30 de ani", a spus Antal Arpad.  
    
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Izvoru Mureşului (Harghita), că 2013 e ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România, el avertizând că statul român "îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei".Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
12 August 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza