Juriştii Camerei Deputaţilor decid peste o lună soarta lui Victor Paul Dobre

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis că deputaţii jurişti au termen până pe 10 septembrie să se pronunţe în privinţa situaţiei fostului ministru al Administraţiei, Victor Paul Dobre.

Adăugat: 14 August 2012
Ultima actualizare:14 August 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a afirmat că deputaţii vor decide până la data de 10 septembrie situaţia fostului ministru al Administraţiei, Victor Paul Dobre, adăugând că deputaţii jurişti se vor reuni într-o primă şedinţă pe data de 27 august.

Membrii Biroului Permanent au luat în discuţie sesizarea primită de la Parchetul General privind începerea urmării penale faţă de Victor Paul Dobre.
    
"Am primit o sesizare de la Parchetul General, semnată de procurorul general, pentru începerea urmării penale faţă de un deputat, fost ministru al Administraţiei. Eu am studiat, aşa cum am şi promis, documentele. Conform Regulamentului şi procedurii legale, pentru ca nu cumva cineva să spună că Parlamentul obstrucţionează Justiţia, am convocat astăzi un BP, deci la patru zile de când am primit documentul", a explicat preşedintele Camerei Deputaţilor.
    
Valeriu Zgonea a mai afirmat că Biroul Permanent va trimite documentul către Comisia juridică, procedura fiind îndeplinită.
    
De asemenea, preşedintele Camerei Deputaţilor a menţionat că a discutat, anterior şedinţei, cu liderii grupurilor parlamentare şi cu membrii Biroului Permanent, care parte dintre ei nu s-au aflat în ţară, şi a arătat că, potrivit Regulamentului, nu există o procedură explicită pentru momentul dintre două sesiuni ordinare.

"Şi am preferat această decizie, nu o consultare telefonică, ci convocarea unui Birou Permanent", a adăugat acesta.
    
Totodată, Zgonea consideră că Biroul Permanent a analizat cu prioritate documentele referitoare la fostul ministru delegat al Administraţiei şi a subliniat că procedurile legale sunt respectate, la fel ca şi Regulamentul forului legislativ.
    
"Dacă vă uitaţi la cazurile similare, la doamna Ridzi, a durat o săptămână până s-a întâlnit Biroul Permanent şi eram în sesiune. Acum suntem între două sesiuni ordinare, sunt patru zile de când am primit această scrisoare, am trimis-o Comisiei juridice. Comisia juridică lucrează în ultima săptămână din luna august, nu avem nicio problemă, şi în prima săptămână din luna septembrie colegii din Comisia juridică vor transmite un raport Biroului Permanent care va pune pe ordinea de zi cu prioritate", a argumentat el.
    
Preşedintele Camerei consideră că nu este necesară convocarea unei sesiuni extraordinare pe acest caz.
    
"Dacă aş convoca o sesiune extraordinară înseamnă că noi ne-am antepronunţat şi avem deja un raport. Biroul Permanent nu are un raport şi nici preşedintele Comisiei juridice. Există o procedură bine stabilită, uitaţi-vă şi în cazurile trecute, când colegi deputaţi, foşti miniştri au avut o cerere similară din partea Parchetului General. Pe cale de consecinţă, îndeplinim această procedură. Cred că în acest moment suntem într-o situaţie de legalitate şi de respect pentru Regulament şi pentru procedurile Camerei Deputaţilor", a spus Valeriu Zgonea.

Victor Paul Dobre, acuzat de abuz în serviciu

Parchetul General cere Parlamentului declanşarea procedurilor pentru începerea urmăririi penale faţă de deputatul Victor Paul Dobre, fost ministru delegat pentru Administraţie.

Fostul ministru delegat al Administraţiei, Victor Paul Dobre, este acuzat de abuz în serviciu în dosarul listelor electorale privind referendumul.

Procurorii susţin că există indicii că Dobre a solicitat directorului Direcţiei pentru Evidenţa Persoanei din Ministerul de Interne, chestorul Constantin Manoloiu să întocmească un înscris în care s-a consemnat că MAI nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente.

 În dosarul privind actualizarea listelor electorale au fost puşi sub acuzare până acum, secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor Ioan Nicolae Căbulea şi şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor din MAI, chestorul  Constantin Manoloiu, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

În cadrul audierilor pe bandă rulantă de la Parchetul General au mai fost audiaţi preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, şi adjunctul şefului de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din MAI, Daniel Gheorghe.
 Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
14 August 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza