José Manuel Barroso, în Republica Moldova

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, se află, joi, la Chişinău, într-o vizită simbolică, din perspectiva semnării la 27 iunie a acordului de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Adăugat: 12 Iunie 2014
Ultima actualizare:12 Iunie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene
trimite pe mail

UPDATE Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, aflat la Chişinău, afirmă că semnarea la 27 iunie a Acordului de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană va susţine procesul de reformă şi va oferi accesul liber al produselor moldoveneşti pe piaţa comunitară.

"Nu e nici un dubiu că Moldova este o ţară europeană. Avantajele apropierii de UE vor deveni în scurt timp mai vizibile, mai concrete", a declarat preşedintele Comisiei Europene.

El a precizat că integrarea în Uniunea Europeană nu este proiectul unei persoane, al Guvernului sau al partidelor politice, ci unul al întregii societăţi.

"Relaţia cu Moldova nu este doar una politică sau diplomatică, ci este una pentru oameni. Noi vrem ca cetăţenii Moldovei să fie mai aproape de Uniunea Europeană", a completat Barroso.

În cadrul conferinţei de presă comune cu premierul Iurie Leancă au fost semnate patru acorduri de finanţare în domeniile afacerilor interne, dezvoltării zonelor rurale şi reformei sectorului energetic, a căror valoare depăşeşte suma de 50 de milioane de euro, informează corespondentul Radio Chişinău.

José Manuel Barroso se va întâlni cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu preşedintele parlamentului, Igor Corman, precum şi cu premierul Iurie Leancă, alături de care va semna mai multe acorduri bilaterale şi va susţine o conferinţă de presă.

Sunt prevăzute, de asemenea, întâlniri cu şefii grupurilor parlamentare, inclusiv cu cel al comuniştilor şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din Republica Moldova.

Înaltul oficial european, José Manuel Barroso va participa la conferinţa investiţională Republica Moldova-Uniunea Europeană, în cadrul căreia va vorbi despre semnificaţia pentru Uniunea Europeană a acordului de liber schimb.

Actuala vizită a lui José Manuel Barroso este una simbolică şi precede semnarea la 27 iunie, la Bruxelles, de către Republica Moldova a acordurilor de asociere şi de liber schimb cu Uniunea Europeană, moment care va marca ireversibilitatea procesului de integrare europeană, promovat consecvent în ultimii ani de către conducerea de la Chişinău, informează corespondentul Radio Chişinău.Autor:
Mircea Dascaliuc
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
12 Iunie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza