Jens Stoltenberg: România rămâne un membru de bază al Alianţei

Primul ministru Dacian Cioloş a avut ieri după amiază, la Cartierul Alianţei Nord Atlantice din Bruxelles o întrevedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, urmată de declaraţii de presă ale celor doi oficiali, precizează corespondentul RRA la

Adăugat: 9 Martie 2016
Ultima actualizare:9 Martie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg -arhivă foto
trimite pe mail

Secretarul general, Jens Stoltenberg a afirmat în conferinţa comună care a urmat,  că România rămâne un membru de bază al Alianţei, ca susţinere pe flancul estic, şi pentru Republica Moldova, dar şi prin prezenţa centrelor NATO de pe teritoriul său şi a scutului antirachetă operaţional din acest an.

Jens Stoltenberg a vorbit despre prezenţa Rusiei la frontierele NATO, subliniind că Alianţa răspunde acesteia prin întărirea prezenţei militare, inclusiv în România, prezenţe cu caracter defensiv.

El a amintit că NATO îşi extinde cooperarea cu Agenţia Europeană FRONTEX şi suplimentează numărul navelor pe care le va desfăşura şi pe flancul sudic, precizând că Franţa şi Marea Britanie au fost de acord să trimită nave în Marea Egee.

La rândul său, premierul Dacian Cioloş a declarat că speră într-o întărire a prezenţei NATO pe flancul estic, iar România e gata să se angajeze nu doar declarativ, ci şi concret, cu resurse pentru întărirea prezenţei NATO pe acest flanc.

El a precizat că, în următoarele săptămâni, România va veni cu câteva propuneri concrete care să poată fi avute în vedere în discuţiile de la summitul de la Varşovia, din iunie.

România va lua deja iniţiativa pentru a întări cooperarea cu ţările vecine, cu Bulgaria şi cu Turcia, şi speră ca aceasta să se transforme în una multinaţională, cu o prezenţă şi a altor parteneri membri NATO, prin rotaţie - a mai declarat Dacian Cioloş.

Primul ministru român i-a reiterat invitaţia secretarului general NATO de a fi prezent la deschiderea scutului antirachetă de la Deveselu, din luna mai, mai informează corespondenta RRA la Bruxelles.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
9 Martie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza