Jeffrey Franks: Situaţia României este relativ bună

Măsurile de reducere a cheltueililor au fost utile în România, dar trebuie completate cu măsuri economice, susţine şeful FMI, Jefrrey Franks.

Adăugat: 26 Octombrie 2011
Ultima actualizare:26 Octombrie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Şeful Misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, apreciază că situaţia României este relativ bună în contextul economic internaţional actual.

El susţine că măsurile imediate de reducere a cheltuielilor care şi-au dovedit utilitatea trebuie neapărat completate cu planuri pe termen lung, care să sprijine o creştere economică durabilă, mai ales că perspectivele pe termen scurt s-au înrăutăţit în ultima jumătate de an.  

Jeffrey Franks a punctat  faptul că, deşi priorităţile pentru evoluţia pe termen lung a economiei trebuie să fie în continuare în centrul atenţiei, provocările pe termen scurt s-au acutizat în ultimele şase luni.

El a sublinat că pieţele în perioadă de criză vânează ţările vulenerabile, se aruncă asupra lor şi urmează inevitabil prăbuşirea acestora sub presiunea externă.

"Protecţia României nu trebuie să fie perfectă, ci trebuie să fie suficient de bună, astfel încât criza să lovească o altă ţară. Asta este provocarea pe care trebuie să o înfrunte România pe termen scurt. Deci, este vorba despre politicile din domeniul managementului de politici. România nu trebuie să fie cea mai vulnerabilă ţară, acea ţară vulnerabilă care va cădea victimă pieţelor", a spus Franks.

Jeffrey Franks spune că sunt trei domenii în care trebuie acţionat: identificarea punctelor principale de vulnerabilitate din economie şi eliminarea lor, construirea şi menţinerea de zone tampon care să absoarbă şocurile externe şi  implementarea strategiei de asigurarea unei dezvoltări pe termen lung.

La primele două puncte România stă relativ bine, printre punctele tari, aflându-se reducerea deficitelor, soliditatea sectorului bancar, rezervele  ridicate ale BNR sau existenţa aranjamentului stand-by de tip preventiv cu FMI şi Comisia Europeană.

Creştere economică durabilă, provocarea României

Principala provocare ar fi legată de asigurarea unei creşteri durabile şi aici măsuri concrete ar trebui luate pentru înbunătăţirea capitalului uman şi crearea de condiţii propice pentru infestiţii.

În opinia lui Franks, principalele puncte unde ar trebui acţionat sunt infrastructura, climatul de afaceri, eficienţa sectorului de stat şi cadrul juridic şi de reglementare.

"Trăim vremuri dificile dar, dacă ne uităm la ţările care o duc totuşi bine în aceste condiţii, vom vedea că au în spate ani sau chiar decenii de reforme şi de reforme absolut necesare", a  spus Jeffrey Franks.

Şi directorul de ţară pentru România al Băncii Mondiale, Peter Harrold, a punctat câteva elemente pe care ţara noastră trebuie să le aibă în vedere pentru a depăşi cu succes criza şi a pune bazele unei dezvoltări durabile.  Printre acestea, fondurile europene.

"Scopul fondurilor europene este să fie folosite de ţările membre. Trebuie să ţineţi cont de oportunităţile venite de la UE, care pot contribui la acoperirea sincopelor financiare pe care le are România. Această oportunitate nu trebuie ratată. La ora actuală nu este valorificată la potenţialul maxim şi în România, de foarte mult timp, a existat o rată scăzută de absorbţie a fondurilor europene. Este o mare provocare pe care ţara voastră trebuie să o valorifice", a spus Peter Harrold.

Celelalte priorităţi ar fi menţinerea unui cadru economic solid şi stabil, modernizarea administraţiei publice, crearea unei infrastructuri competitive care să atragă investiţiile, dar şi transformarea României dintr-un importator net de produse agro-alimentare într-unul din furnizorii Europei în acest domeniu, prin valorificarea potenţialului uriaş ce există în zonele rurale.Autor:
Iulian Olescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
26 Octombrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza