Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI

"Realizarea ţintei strânse de deficit în 2012 va presupune unele măsuri dificile, inclusiv îngheţarea nominală a salariilor din sectorul public şi a pensiilor".

Adăugat: 7 Noiembrie 2011
Ultima actualizare:7 Noiembrie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks  a afirmat luni, la prezentarea concluziilor după cele două săptămâni, petrecute în România, că "trebuie menţinute  politici prudente care să asigure o protecţie adecvată în faţa posibilelor şocuri viitoare".

El a adăugat că pentru România este vitală absorbţia fondurilor europene pentru redresarea economiei.

"În acelaşi timp, va fi vital pentru România să îşi consolideze eforturile de impulsionare a absorbţiei fondurilor europene în scopul asigurării redresării economice. Majorarea cheltuielilor realizate din fonduri europene ar putea constitui atât de necesarul stimul economic în această perioadă critică, fără a-i împovăra finanţele publice", a spus Franks.

Oficialul FMI a menţionat că deşi veniturile fiscale s-au situat sub nivelurile anticipate, au fost remarcate eforturile făcute pentru controlul strict al cheltuielor curente, "mai ales datorită eforturilor continue de raţionalizare a numărului de angajaţi din sectorul public".

"Deşi veniturile fiscale sunt uşor sub nivelurile anticipate, cheltuielile curente au fost menţinute sub un control strict, mai ales datorită eforturilor continue de reţionalizare a numărului de angajaţi din sectorul public. Suntem în continuare impresionaţi de determinarea pe care au demonstrat-o autorităţile în realizarea ajustării necesare, în condiţii dificile", a remarcat Jeffrey Franks.

Şeful delegaţiei FMI a adăugat, că reformele luate de executiv au permis României să facă faţă" turbulenţelor financiare continue, mult mai bine decât în trecut".

Franks a anuţat că pentru anul viitor s-a  convenit  ca deficitul fiscal să fie sub 3 la sută din PIB, acest lucru fiind vital pentru a reduce vulnerabilitatea României.

"Pentru 2012, am convenit ca reducerea în continuare a deficitului fiscal în anul 2012, la sub 3% din PIB în termeni ESA, este crucială pentru a reduce vulnerabilitatea României în faţa dificultăţilor continue din Europa. Am fost deci de acord cu deciziile guvernului de a ţinti un deficit bugetar în termeni cash, de 1,9% din PIB, ţintă pentru anul viitor în programul cu FMI va fi de 2,1% din PIB, ce va include şi 0,2% din PIB cheltuieli în afara bugetului efectuat în cadrul programului naţional de dezvoltare şi infrastructură", a arătat acesta.
 
Oficialul internaţional a subliniat că  pentru anul viitor,  realizarea ţintei de dificit implică măsuri dure, includiv îngheţarea pensiilor şi a salarilor din sectorul public.

"Realizarea ţintei strânse de deficit în 2012 va presupune unele măsuri dificile, inclusiv îngheţarea nominală a salariilor din sectorul public şi a pensiilor", a precizat Jeffrey Franks.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
7 Noiembrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza