Iuliu Maniu, comemorat la 63 de ani de la moarte

La Sighetu Marmaţiei a avut loc o sesiune de comunicări ştiinţifice şi un parastas de pomenire a omului politic Iuliu Maniu.

Adăugat: 6 Februarie 2016
Ultima actualizare:6 Februarie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Mai multe manifestări care marchează 63 de ani de la moartea omului politic Iuliu Maniu au loc astăzi la Sighetul Marmaţiei, în Maramureş.

Dimineaţă a avut loc o rugăciune comună, iar apoi a fost organizată o sesiune de comunicări ştiinţifice.

La groapa comună din Cimitirul Martirilor din Sighet a avut loc un parastas de pomenire a marelui om politic Iuliu Maniu şi a celorlalţi martiri decedaţi în fosta închisoare politică.

"Trebuie să ne amintim de ceea ce s-a petrecut aici în anii ăia crunţi, pentru că în perioada cât a funcţionat ca închisoare politică s-au stins din viaţă 50 şi ceva de oameni, oameni de valoare, oameni care au luptat pentru ţara noastră şi au fost importanţi. Prin anii '50 eram şi eu printre aceste ziduri, deşi nu aveam încă 18 ani. Aici am împlinit 18 ani, în celula 82. Pe atunci nu-mi puteam imagina că voi ajunge şi în perioada asta", a spus octogenarul Ioan Pilban, fost deţinut politic.

Printre cele câteva sute de participanţi a fost şi un tânăr venit din Germania.

"Pentru mine, Iuliu Maniu reprezintă un set de valori morale pe care le-am primit de la părinţii mei şi le voi da mai departe copiilor mei", a spus el.

În sesiunea de comunicări ştiinţifice a fost reflectată personalitatea şi activitatea complexă a lui Iuliu Maniu, decedat la Sighet în urmă cu 63 de ani.Autor:
Adrian Marchiş
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
6 Februarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza