Italienii îşi aleg noul Parlament. Favorită este extrema dreaptă

Italienii îşi aleg astăzi noul Parlament, într-un scrutin în care favorită este o coaliţie a dreptei şi extremei drepte dominată de Partidul Fraţii Italiei, fost fascist, condus de Giorgia Meloni.

Adăugat: 25 Septembrie 2022
Ultima actualizare:2 Octombrie 2022

Politica Romaneasca
Foto: Giorgia Meloni, șefa partidului de extremă-dreapta italian "Fratelli d'Italia" (Frații Italiei), în timpul unui miting electoral la Napoli din preajma alegerilor generale din Italia, din 25 septembrie 2022. Foto: Andreas SOLARO/ AFP
trimite pe mail

La mai multe secţii de votare din Roma şi Milano s-au format cozi chiar şi de o jumătate de oră, ceea ce înseamnă că italienii nu sunt indiferenţi de ceea ce va urma după acest scrutin, mai ales în contextul actualei crize internaţionale fără precedent.

Cei mai mulţi cetăţeni au votat însă în regiunile Emilia-Romagna, Friuli-Veneţia Giulia şi Veneto, iar cele mai puţine voturi se înregistrează în campania Calabria şi Molise.

Cu cât mai mulţi oameni votează, cu atât noul parlament şi noul guvern vor avea mai multă putere pentru a interveni în urgenţele care nu vor lipsi, a comenta liderul formaţiunii de extremă dreapta Liga, Matteo Salvini.

La acest scrutin, lupta între candidaţii este şi mai înverşunată, în contextul în care, faţă de alegerile precedente, numărul parlamentarilor aleşi va fi doar de 400 de deputaţi şi 200 de senatori.

Sistemul electoral italian este unul complex, în care aproape două treimi dintre parlamentari sunt aleşi prin reprezentare proporţională, iar o treime în circumscripţii uninominale.

Pe fondul dezacordurilor şi dezorganizării din tabăra de centru-stânga, potrivit sondajelor, coaliţia de dreapta condusă de Fratelli d'Italia are prima şansă la victorie, iar liderul acestei formaţiuni, Giorgia Meloni, ar putea deveni şi primul premier femeie din Italia. RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (Corespondentul RRA în Italia, Elena Postelnicu).Autor:
Elena Postelnicu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
25 Septembrie 2022
Ultima actualizare:
2 Octombrie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza