Istoria românilor, disciplină opțională în Republica Moldova

Ministrul moldovean al educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, a anunțat, miercuri, că elevii din Republica Moldova nu vor mai studia, începând cu acest an, disciplina ”Istoria românilor.

Adăugat: 11 August 2011
Ultima actualizare:11 August 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Potrivit ministrului educației de la Chișinău,  manualele de Istorie a Românilor vor fi recomandate de către profesori în mod opţional.


Autorităţile din Republica Moldova au decis comasarea programei la istorie într-un singur obiect - Istoria.


Ministrul Şleahtiţchi a precizat că acest lucru s-a făcut la cererea instituţiilor europene.


”Să respectăm standardele europene şi punctul de vedere al organismelor internaţionale, prin care manualele se vor numi în Republica Moldova "manuale de Istorie". Istoria Românilor va veni, dar cu titlul de Manual opţional”, a declarat Mihai Şleahtiţchi.


Guvernarea comunistă a promovat constant excluderea Istoriei românilor ca disciplină de studiu din şcolile din Republica Moldova, ceea ce a provocat protestele elevilor şi istoricilor.


În iunie anul acesta, secretarul de stat în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Tomac, a declarat la Chişinău că Guvernul României va sprijini financiar reeditarea manualelor de istorie din Republica Moldova.


Oficialul român a afirmat că a existat o solicitare din partea Guvernului de la Chişinău pentru a oferi sprijin pentru editarea manualelor de istorie.Autor:
Lina Grâu
Editor:
Angela Bârgoan
Adăugat:
11 August 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza