IRES: Românii sunt patrioţi şi cred că 1 Decembrie este data potrivită pentru Ziua României

Românii se consideră patrioţi şi spun că Ziua Naţională este importantă pentru familia lor, iar cei mai mulţi dintre ei petrec 1 Decembrie alături de familie şi de prieteni, indică un sondaj IRES.

Adăugat: 30 Noiembrie 2013
Ultima actualizare:30 Noiembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Sondajul Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie a fost dat publicităţii sâmbătă.

Astfel, 87% dintre respondenţi afirmă că Ziua Naţională este o sărbătoare importantă pentru familia lor.

În timp ce 77% dintre cei chestionaţi cred că 1 Decembrie este data potrivită pentru a marca Ziua României, 11% sunt de părere că Ziua Naţională ar trebui sărbătorită în 24 ianuarie, iar 6% indică data de 23 august.

Ziua Naţională se sărbătoreşte în principal cu familia sau cu prietenii (68%), la evenimentele care au loc în localităţile din ţară (38%), prin arborarea steagului României (30%).

Un sfert dintre participanţii la studiu au spus că de Ziua Naţională obişnuiesc să plece în excursii.

În ceea ce priveşte aserţiunea unor români potrivit căreia nu s-au născut în locul potrivit, doar 15% dintre participanţii la studiu sunt de acord cu aceasta, trei sferturi dintre respondenţi dezaprobând-o.

Deşi 85% dintre respondenţi se declară patrioţi, doar 58% dintre cei chestionaţi consideră că patriotismul este o valoare actuală.

Potrivit sondajului, trei sferturi dintre români se declară de acord cu unirea Republicii Moldova cu România.

Cu toate acestea aproape o treime dintre participanţii la studiu cred că mulţi cetăţeni moldoveni nu sunt de acord cu unirea ţării lor cu România.

64% dintre respondenţi au auzit despre declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu potrivit cărora "următorul proiect politic pentru România, după NATO şi UE este unirea cu Republica Moldova", iar 63% dintre participanţii la sondaj au o părere bună şi foarte bună despre această declaraţie, în timp ce 20% au o părere proastă şi foarte proastă.

Peste 70% dintre respondenţi sunt de acord cu declaraţia presedintelui României conform căreia "acum e oportun să o spunem, avem acest obiectiv, dacă vor vrea moldovenii, am spus-o la Chişinău. Sunt convins că dacă la Chişinău va exista un interes unionist, România va spune da".

Ancheta IRES a fost realizată vineri pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.132 persoane, cu o marjă de eroare de +- 3 %.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
30 Noiembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza