IPP: Avem un Parlament îmbătrânit, cu mai puţini jurişti

117 parlamentari în plus, mai puţini parlamentari noi, un Parlament mai îmbătrânit, scădere evidentă a numărului de jurişti - aşa arată Parlamentul României, în opinia Institutului pentru Politici Publice.

Adăugat: 29 Ianuarie 2013
Ultima actualizare:30 Ianuarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

53% dintre parlamentari sunt la primul mandat, potrivit unui studiu al Institului pentru Politici Publice.

210 deputaţi şi 102 senatori nu au mai fost niciodată în Parlament.

Doar un procent de 5% dintre actualii parlamentari au mai fost deputaţi sau senatori, în mandate anterioare, fie între 2004 şi 2008, fie chiar între 2000 şi 2004, revenind în actualul Parlament odată cu alegerile din decembrie, mai arată studiul.

Traseiştii Parlamentului

Din cei 202 deputaţi realeşi, 11 şi-au schimbat apartenenţa faţă de partidul alături de care candidau în 2008.

Printre aceştia, Laurenţiu Chirvăsuţă de la PSD la UNPR, Monica Iacob Ridzi de la PDL la PPDD, Dumitru Părdău de la PDL la PNL. 

La Senat, din cei 74 senatori realeşi, 16 aparţin în prezent unui alt grup parlamentar faţă de scrutinul trecut.

Printre ei se numără Mircea Banias de la PDL la PC, Cătălin Croitoru de la PDL la PSD, Petru Filip de la PDL la PSD, Şerban Mihăilescu de la UNPR la PSD, Ion Toma de la PSD la UNPR.

Parlamentar la 25 de ani

Studiul IPP mai arată că media de vârstă este mai scăzută la Camera Deputaţilor - 48 de ani, decât la Senat - 51 de ani.

Cel mai tânăr deputat este  Elena Ştefănescu de la PSD care are 25 de ani, iar cel mai tânăr senator este  Cristian Florian  de la PDL, în vârstă de  36 de ani. 

Seniorii de vârstă de sunt deputatul Dinu Giurescu de la  PC - 86 de ani şi senatorul conservator Eugen Durbacă- 70 de ani.

Studiul Institutului pentru Politici Publice

Un parlament de ingineri

Cele mai comune profesii ale parlamentarilor din actalul mandat sunt, în ordine ingineri, peste 33 %, economişti, 21%  şi consilieri juridici, jurişti,  avocaţi - 19%.

12% sunt doamne, procent în creştere faţă de fostul legislativ, datorită creşterii cu 30% a numărului total de parlamentari.

Doamnele, lăsate la urmă

Partidul cu nici o reprezentantă în Parlamentul României este UNPR.

Datele centralizate de IPP mai arată că partidele nu au o politică europeană de promovare a doamnelor în funcţii de decizie,  nicio femeie în Birourile Permanente  ale celor două Camere şi  cinci doamne preşedinte de Comisii Permanente în cele două camere, dintr-un total de 67.

Studiul mai arată că sunt cu 117 mai multe mandate alocate în actualul mandat faţă de fostul legislativ, datorită actualului sistem pentru alegerea senatorilor şi deputaţilor, cu 23 de procente mai mult la Cameră şi cu 28% în Senat.

În general actualii parlamentari şi-au păstrat circumscripţiile şi colegiile pentru care candidau şi în mandatul trecut, 18 la sută schimbandu-le pe cele din 2008.
 Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
29 Ianuarie 2013
Ultima actualizare:
30 Ianuarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza