Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal

"Dacă am şi un venit sub formă de salariu şi am şi un venit sub formă de chirie, nu ştiu cât de mult sens are să plătesc suplimentar contribuţii la asigurări de sănătate".

Adăugat: 12 Septembrie 2013
Ultima actualizare:12 Septembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul vrea să introducă plata asigurării sociale de sănătate, la veniturile obţinute din chirii, de persoane fizice.

Premierul spune că ar fi singura impozitare suplimentară, care, împreună cu creşterea accizelor la produsele de lux, au fost convenite cu FMI.

Dacă taxarea luxului ar compensa reducerea TVA la pâine, CAS-ul pentru veniturile din chirii, convenită cu creditorii internaţionali, este menită să acopere, în buget, reîntregirea reparatorie a pensiilor.

Datele oficiale arată că bugetele de asigurări sociale sunt sub presiune, cu un raport contributor-beneficiar nefavorabil.

Dar lărgirea bazei de impozitare, prin raportarea la veniturile din chirii, ar putea avea efecte adverse, prin creşterea evaziunii în acest sector, spune, pentru Radio România, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. 

Ionuţ Dumitru: Cât de corectă este o astfel de abordare e discutabil. 

Alex Olaru: Nu cumva statul îi descurajează pe cei care sunt la lumină? 

Ionuţ Dumitru: Părerea mea e că poate să existe şi o astfel de interpretare. Dacă am şi un venit sub formă de salariu şi am şi un venit sub formă de chirie, nu ştiu cât de mult sens are să plătesc în plus sau suplimentar contribuţii la asigurări de sănătate. 

Alex Olaru: Şi atunci nu suntem tentaţi să ne ascundem de ochii autorităţilor veniturile din chirie? 

Ionuţ Dumitru: Fără îndoială că va exista o astfel tentaţie. 

Alex Olaru: Piaţa imobiliară va cunoaşte o creştere a chiriilor? 

Ionuţ Dumitru: Un proprietar evident că el îşi face calculul în termeni neţi. Ar trebui ca aceste chirii să crească datorită acestei măsuri. 

Alex Olaru: Cum verifică autorităţile proprietarii?

Ionuţ Dumitru: Discutăm de un fenomen probabil de evaziune şi în această zonă, care e posibil să crească, în urma acestei măsuri. Discutăm de atribuţii ale unor instituţii ale statului care trebuie să-şi facă datoria. 

Alex Olaru: Şi şi-o fac? 

Ionuţ Dumitru: În momentul de faţă, e greu de spus. Evaziunea fiscală, în general, în România, la toate impozitele şi taxele e destul de mare. O creştere a fiscalităţii e posibil să determine şi efecte adverse de tipul acesta, de creştere a fiscalităţii. 

Alex Olaru: Vorbeaţi despre lărgirea bazei de impozitare prin raportarea la alte tipuri de venituri, de ce nu se face această raportare la alte tirpuri de venituri şi de ce autorităţile se îndreaptă tocmai spre chirii? 

Ionuţ Dumitru: Discuţia trebuie să se ducă în zona de care, dintre alte forme de venit, maschează, de fapt, venituri salariale. Cele mai susceptibile mi se par drepturile de autor. De asemenea, discutăm despre impozitul pe dividente la microîntreprinderi care, în mod regulat, facturează, în fiecare luni, consultanţă, evitând astfel plata unor CAS-uri mai mari.

Transcriere text: Agenţia de presă RADOR a Societăţii Române de RadiodifuziuneAutor:
Alex Olaru
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
12 Septembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza