Ion Diaconescu, un destin în slujba crezului politic

Sicriul cu trupul neînsufleţit al seniorului PNŢCD Ion Diaconescu, acoperit cu tricolorul României, a plecat, joi, de la Biserica Sf. Spiridon Nou către Cimitirul Bellu, unde a fost înmormântat.

Adăugat: 12 Octombrie 2011
Ultima actualizare:13 Octombrie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Slujba a fost ţinută de doi episcopi - ÎPS Calinic, Episcopul Argeşului şi Muscelului şii PS Varsanufie, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştiului, zece preoţi li patru diaconi.

Gheorghe Angelescu, consilier de stat, a anunţat decernarea post-mortem a Ordinului ”Steaua României”, în grad de ofiţer lui Ion Diaconescu.

Fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, a declarat, la finalul slujbei, că Ion Diaconescu ”a fost un erou şi un martir al rezistenţei anticomuniste”.

”Ion Diaconescu, care şi-a slujit patria atât cât a fost printre noi, o poate face şi acum după ce nu mai este. (...) El a fost un erou şi un martir al rezistenţei anticomuniste. (...) Ion Diaconescu va rămâne în istorie ca un lider fundamental al opoziţiei”, a declarat Emil Constantinescu.

El a spus că fără liderul ţărănist nu ar fi posibilă crearea unei mari alianţe.

Emil Constantinescu a mai spus că liderul ţărănist le-ar fi spus tinerilor politicieni ”să creadă în progres, să fie corecţi şi să-şi slujească patria'”.

Moment de reculegere la sediul PNŢCD în memoria lui Ion Diaconescu

Destinul seniorului Ion Diaconescu a fost legat de cel al PNŢCD, el fiind unul dintre puţinii oameni politici care au urmat partidul "secundă cu secundă", indiferent dacă PNŢCD s-a aflat pe cele mai înalte poziţii ale scenei politice, sau în degringoladă.

De la preşedintele României, până la oamenii politici care l-au cunoscut, toţi vorbesc despre Ion Diaconescu la superlativ.


Este comparat cu un simbol al luptei împotriva comunismului, reper al echlibrului în politică şi este considerat  un politician care "nu a trădat".

Senatorii şi deputaţii au ţinut un moment de reculgere în memoria lui Ion Diaconescu, iar  la sediul PNŢCD, acolo unde este  depus trupul neînsufleţit al  fostului preşedinte al PNŢCD, Ion Diaconescu, au venit oameni politici de marcă, cetăţeni simpli şi prieteni ai seniorului, care au dorit să-şi ia rămas bun.

Departamentul de Istorie Orală al Radio România cuprinde într-un material momente din viaţa şi activitatea lui Ion Diaconescu.

Simbol al luptei împotriva comunismului

Preşedintele Traian Băsescu apreciază că Ion Diaconescu a făcut parte, alături de Corneliu Coposu, dintr-o generaţie de elită şi că va rămâne "un  simbol al luptei împotriva comunismului şi un reper moral al societăţii româneşti".
    
"Am aflat cu profundă tristeţe vestea trecerii la cele veşnice a marelui om politic Ion Diaconescu, personalitate marcantă a vieţii politice româneşti şi lider al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, Ion Diaconescu va rămane în istorie ca om politic cu un rol important în procesul de democratizare a României", se arată într-un mesaj al preşedintelui Băsescu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a susţinut un scurt discurs, de la tribuna Parlamentului, în care a vorbit despre Ion Diaconescu.

"Cu profundă mâhnire am aflat că a încetat din viaţă domnul Ion Diaconescu, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor în perioada 1996-2000. România a pierdut un om cu totul deosebit, un simbol al luptei anticomuniste, un om care a crezut toată viaţa în valorile democraţiei. Ion Diaconescu a fost şi va rămâne în conştiinţa noastră ca un reper al demnităţii, al dialogului şi al echilibrului în politică", a spus Anastase.

La Senat, Orest Onofreim senator PDL, a afirmat că  fostul lider al PNŢCD a supravieţuit conducându-se după un principiu enunţat de Evanghelistul Matei potrivit căruia "nu trebuie să te temi de cel care poate să ucidă trupul, ci de cel care poate ucide şi trupul şi sufletul şi spiritul".
    
"Închisorile comuniste au ucis multe spirite ale intelectualităţii româneşti. Ion Diaconescu este unul din cei care a supravieţuit cu trupul şi, sperăm noi, şi cu spiritul acestor nenorociri. Mulţi dintre noi am fost parte din partidul pe care Ion Diaconescu l-a condus, alţii dintre noi am fost adversari ai partidului pe Diaconescu l-a condus", a spus senatorul PDL.

Promisiunea lui Victor Ciorbea

Liderul PNŢCD Victor Ciorbea a promis, miercuri, în mesajul pe care l-a scris în cartea de condoleanţe deschisă în memoria lui Ion Diaconescu, că nu  va lăsa partidul să moară sau "să cadă în rândurile duşmanilor".
    
"Îţi promitem că nu vom lăsa partidul să moară şi nici să cadă în rândurile duşmanilor", a scris Ciorbea în cartea de condoleanţe deschisă la sediul PNŢCD.
    
Corbea a mai scris că Ion Diaconescu va rămâne "veşnic" un exemplu pentru naţional-ţărănişti şi cei care se îndreaptă către doctrina creştin-democrată.

Ion Diaconescu "nu a trădat"

Fosta disidentă Doina Cornea consideră că păstrarea credinţei şi a principiilor este "comoara noastră morală", iar fostul preşedinte al PNŢCD Ion Diaconescu a înţeles acest lucru şi nu le-a trădat niciodată, deşi a făcut 17 ani de închisoare în timpul regimului comunist.
    
Doina Cornea a declarat pentru Mediafax că în momentul de faţă sunt prea puţini politicieni "de talia" lui Ion Diaconescu şi de aceea România merge "târâş-grăpiş".
    
"Viaţa lui Ion Diaconescu noi nu am vrut să o băgăm în seamă, a trebuit să moară pentru a înţelege ce valori ascundea sufletul lui. Ne-a lăsat ca moştenire partea sa vizibilă, de bunătate şi demnitate, dar în spatele lor era un fond solid, care nu a cedat nici în închisorile comuniste şi nici suferinţelor. Asta face din oameni, oameni. Sunt acum prea puţini politicieni de talia lui Ion Diaconescu şi de aceea România merge târâş-grăpiş. Personal, am învăţat că trebuie să ne păstrăm demnitatea în orice împrejurare, să nu ne trădăm credinţa şi principiile. Politicienii de azi merg numai după interes, nu au niciun crez, şi trec de la un partid la altul crezând că dincolo le va fi mai bine. A-ţi păstra credinţa şi principiile, asta e comoara noastră morală, iar Ion Diaconescu a înţeles acest lucru şi nu a trădat şi a rezistat 17 ani în închisorile comuniste", a spus Doina Cornea.
    
Sicriul cu trupul neînsufleţit a lui Ion Diaconescu a fost depus, miercuri, în holul sediului central al PNŢCD din Piaţa Rosetti, unde se află şi un tablou al fostului lider ţărănist pe care scrie "80 de ani de verticalitate".
    
Fostul preşedinte al PNŢCD Ion Diaconescu a decedat, marţi seară, la vârsta de 94 de ani. Ion Diaconescu fusese tratat recent la Institutul de Cardiologie "C.C. Iliescu" Fundeni, din cauza unor tulburări de ritm cardiac.

Fostul preşedinte al PNŢCD a fost externat în 3 octombrie din Institutul de Cardiologie "C.C. Iliescu" Fundeni.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
12 Octombrie 2011
Ultima actualizare:
13 Octombrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza